Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

Ceļojošā filma „Jūgendstils un sabiedrība” izrādīta arī Rīgā

Jana Udovenko, 16.03.2009. 22:59

Vakar noslēdzās filmas „Jūgendstils un sabiedrība” demonstrēšanas seansi, kurā par brīvu varēja iepazīties ar jūgendstila fenomenu Eiropā. Filmas izrādīšana notika neparastā formātā – uz trim ekrāniem – lai sniegtu skatītājiem pēc iespējas bagātīgāku informāciju.
Ceļojošā filma „Jūgendstils un sabiedrība” izrādīta arī Rīgā

15 minūšu garo filmu bija iespēja noskatīties no 12. – 15. martam izstāžu zālē „Rīgas Mākslas telpā”. To izmantoja ap 400 cilvēku, ko Rīgas Jūgendstila centra starptautisko projektu vadītāja Vineta Supe uzskata par labu rādītāju. Pēc viņas sniegtās informācijas, lielākais apmeklētāju skaits bijis tieši ceturtdien un piektdien, kad to bija atnākuši skatīties daudzi skolēni un studenti. V. Supe piebilda, ka filmas izplatīšana izglītības iestādēm gan esot ierobežota, jo tajā tika izmantoti citu filmu fragmenti, kas ir aizsargāti ar autortiesībām.

„Jūgendstils un sabiedrība” atšķiras ar savu novatorisko un savdabīgo formātu, jo tiek vienlaicīgi projicēta uz trim ekrāniem. Kā atzina V. Supe, tas tiek darīts ar nolūku, lai piesaistītu vairāk jauniešu, kā arī, lai pārraidītu plašo informācijas klāstu.

Pēc „Rīgas Mākslas telpas” darbinieces Ingas Lāces domām „filma ļoti saistošā veidā atklāj nozares, kurās 20. gs. sākumā izpaudās jūgendstils – ne vien arhitektūrā, bet arī modē, tēlotājmākslā, interjerā, mūzikā”. „Manuprāt, filma ir ļoti labs veids, kā „stāstīt” par kādu mākslas virzienu, jo sniedz tieši to, kas vajadzīgs – daudz vizuālās informācijas”- tā I. Lāce.

Filmas pirmizrāde notika 2008. gada 16. maijā Vācijā, Badnauheimā un kopš tā laika tiek demonstrēta dažādās pilsētās, lai parādītu jūgendstila un sabiedriskās dzīves vēsturiskos procesus 19. un 20. gadsimta mijā.

Tās veidotāji ir Eiropas jūgendstila pilsētu asociācija „Reseau Art Nouveau Network”. Latvijā to pārstāv Rīgas Jūgendstila centrs, kas rūpējas par jūgendstila apzināšanu, izpēti, popularizēšanu un saglabāšanu Latvijā un citās pasaules valstīs. V. Supe informēja, ka filma ir pēdējais nozīmīgākais „Reseau Art Nouveau Network” projekts, kas noslēdz tās ceturto darbības fāzi, kura bija veltīta jūgendstila mijiedarbībai ar sabiedriskajiem procesiem. Drīzumā tiks uzsākta piektā fāze – „Jūgendstils un daba”.

Rīgas Jūgendstila centrs darbojas jau trīs gadus un, kā pavēstīja V. Supe, par savu lielāko sasniegumu uzskata Jūgendstila muzeja izveidi, kurš tiks atklāts šī gada 23. aprīlī Rīgā, Alberta ielā 12, un kurā būs atrodama arī multimediju telpa.

Filmu varēja vērot par brīvu, jo to finansē ES Kultūras fonds, kas paredz, ka visiem kultūras pasākumiem jābūt bez maksas. Tās izrādīšana arīdzan aizsāka pasākumu programmu, kas veltīta arhitekta Konstantīna Pēkšēna 150 gadu jubilejai. Tā noslēgsies gada beigās ar viņam veltīto izstādi.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV