Svētdiena, 19.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sibilla, Teika, Lita;

Tiks atklāta Jura Toropina darbu izstāde „Krāsa un līnija”

LMS galerija, 24.03.2009. 17:07

26. martā plkst. 16:00 Latvijas Mākslinieku Savienības Izstāžu zālē tiks atklāta Jura Toropina darbu izstāde „Krāsa un līnija”, kas būs skatāma līdz 17. aprīlim.

Mākslinieka Jura Toropina radošo darbību raksturo tēmas, tehnikas un rokraksta viengabalainība un noturība. Gleznotājs pieder pie vidējās paaudzes māksliniekiem, kas konsekventi strādā pirmām kārtām ainavas un nereti arī klusās dabas žanrā. Par to liecina arī šī mākslinieka personālizstāde, kurai atlasītas pēdējo divu gadu laikā radītās vairāk nekā 30 kompozīcijas – ļoti vispārināti tverti dabas tēlojumi ar viņa audekliem tik raksturīgiem elementiem – Sauli, vispārināti tvertiem kokiem vai ziediem priekšplānā un debesīm. Juris Toropins ir virtuozs noskaņu un atmosfērisku iespaidu meistars, radot pārliecinošu gleznieciski risinātu dabas ilūziju. Lai panāktu vieglumu un caurspīdīgumu, kas arī rada gaismas un gaisa efektu, nereti krāsas tiek klātas ļoti plānā kārtā. Intensīva faktūru saspēle tiek izmantota kā akcents un kalpo visumā harmoniskas krāsu saskaņas radīšanai.

Otru izstādes daļu veido pēdējos 15 gados radītie ap 60 zīmējumi tušas, grafīta, pasteļa, ogles tehnikā. Galvenokārt tie ir portretu studijas un galvu uzmetumi, kuros modeļa psiholoģiskais raksturojums, emocionālais stāvoklis panākti ar vienu ekspresīvu līniju vai līniju švīkājumu. Līnija raksturo mākslinieka interesi un izpratni par formu, lai radītu lineārā, plastiskā un abstraktā elementu spriegu saskaņu.

Vienlaikus ar personālizstādi Latvijas Mākslinieku savienības Izstāžu zālē no 9. aprīļa līdz 24. maijam Nacionālajā mākslas muzeja Mazajā zālē būs aplūkojama gleznotāja otra darbu skate ”Variācijas par tēmu”, kuru kopumā varēs uztvert kā lielu, polifoniski bagātu skaņdarbu, jo katrs atsevišķs audekls – viena un tā paša dabas motīva tonālas gradācijas – izpildīs atsevišķas muzikālas tēmas lomu. Šī dziļi individuālā pieeja vispārliecinošāk raksturo Jura Toropina daiļrades metodi.

Izstādes kuratore: Irēna Bužinska, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu kuratore.

Daži biogrāfiski dati par mākslinieku

Juris Toropins dzimis gleznotāju Aleksandra un Veltas Toropinu ģimenē 1952. gada 15.septembrī. Beidzis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Dekoratoru nodaļu (1972) un Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu scenogrāfa specialitātē (1978). Strādājis par scenogrāfu Dailes teātrī (1978–1980). Izstādēs piedalās kopš 1973. gada. Latvijas Mākslinieku savienības biedrs kopš 1979. gada. Sarīkojis personālizstādes Rīgā (1978, 1983, 1995), Dolē (1990), Maskavā (1995). Darinājis arī plakātus un darbojies grāmatu grafikā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV