Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

Animācijas īsfilmas būs skatāmas arī Daugavpilī

Agnese Lūse, 31.03.2009. 10:33

Britu animācijas īsfilmu programmu „Animate”, ko šonedēļ varēs skatīt Liepājā (1.aprīlī) un Rīgā (2.aprīlī), nākamnedēļ varēs redzēt arī Daugavpils iedzīvotāji. Nākamo trešdien, 8. aprīlī plkst. 16.00 programmu Rotko zālē demonstrēs Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs.
Animācijas īsfilmas būs skatāmas arī Daugavpilī

Īsfilmu programma iepazīstina ar vairāku britu mākslinieku animācijas darbiem, kas tapuši kopš 1991.gada un veidoti dažādās tehnikās. Programmā ietvertas gan plašāk pazīstamā zīmētā animācija, gan stopkadru animācija, gan dažādas digitālās apstrādes tehnikas. Asprātīgs ir grāmatkino (flipbook) izmantojums animācijas īsfilmā „Melnā suņa ceļojums”. Ikvienam no bērnības zināmas suvenīru grāmatiņas ar zīmējumiem, kuras ātri šķirot, rodas kustības efekts. Veselas piecdesmit grāmatiņas tiek izmantotas filmiņā, lai izstāstītu skumju stāstu par suni.

Savukārt, 2004.gadā Wallpaper žurnāla Gada Jaunā dizainera godā ieceltais Bārnabijs Barfords savā pirmajā īsfilmā atdzīvina porcelāna figūriņas, izmantojot stopkadra un 2D animāciju, bet filmiņā „Dabiskā lieluma zootrops” karuselī sastājas virkne cilvēku, rokās turot attēlus. Kad karuselis sāk griezties, kameras tuvplānā attēli „atdzīvojas” un izstāsta kādu dzīvesstāstu.

Aizkustinoša ir „kluso telefonu” animētā versija, kurā katrs spēles dalībnieks mēģinājis uzzīmēt īsu brīdi redzēto attēlu. Putns pārtop par vistu, par kaķi, par ķeburu, atkal par putnu, tikai raudošu, un ceļo pāri fantāzijas ainavām.

Bet ir arī animācija, kas vairāk atgādina izstāžu zālēs skatāmās videoinstalācijas – Emīlija Ričardsone darbā „Kobras migla” rada neparastu, nedaudz draudīgu noskaņu, izmantojot time-lapse jeb laika novirzes tehniku, kurā palēninātā ātrumā uzfilmēti kadri tiek atskaņoti normālā ātrumā un tādējādi laiks šķiet paātrināts. Tāls Rosners filmā „Bez tevis” Londonas priekšpilsētu industriālo vidi pārvērš abstraktu līniju un krāsu ritmos, bet Keila Pārkere turpina iet amerikāņu avangarda kino pioniera Stena Brekidža pēdās gleznojot, skrāpējot un apstrādājot tieši pašu kinolenti un radot vizuāli poētisku kinogleznu.

Programmu piedāvā Laikmetīgās mākslas centrs sadarbībā ar Animate Projects - Lielbritānijā bāzētu mākslas organizāciju, kas pievēršas attiecībām starp mākslu un animāciju.

Laiks, vieta:
1.aprīlis plkst. 18:00 Liepājā, Kūrmājas prosp. 13., ieeja bez maksas
2.aprīlis plkst. 18:30 Rīgā, kinoteātrī „K.Suns”, biļetes 2,10Ls
8.aprīlis plkst. 16:00 Daugavpilī, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā, ieeja: 0,25 Ls.

www.lcca.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV