Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Vīnē notiek vērienīga izstāde par naudas vēsturi Latvijā

easyget.lv, 17.04.2007. 10:00 | komentāri (1)

16. aprīlī, prestižajā Mākslas vēstures muzejā Vīnē (Das Kunsthistorische Museum Wien), tika atklāta Latvijas Nacionālā vēstures muzeja sagatavota reprezentatīvā izstāde "Nauda Latvijā: vēsture un mūsdienas". Tā ir pirmā tik plaša mēroga numismātikas izstāde, ko Latvija jelkad izrādījusi ārpus savas valsts robežām, un ir liecinājums arī tam, ka Latvijas naudas vēsture ir Eiropas naudas vēstures sastāvdaļa.
Vīnē notiek vērienīga izstāde par naudas vēsturi Latvijā
Izstādē Vīnē, kas ilgs līdz 30. septembrim, aplūkojami 1456 eksponāti no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām, tai skaitā arī dzintara gabaliņi, ko aizvēsturē uzskatīja par ekvivalentu naudai un izmantoja kā maiņas līdzekli.

Izstāde dod vienreizēju iespēju ielūkoties saistošā un sarežģītā naudas vēsturē Latvijā, ko ietekmējusi gan mūsu zemes saistība ar nozīmīgiem tirdzniecības ceļiem, gan arī ar vācu, poļu, zviedru un krievu lielkungu virsvaru Latvijas teritorijā.

Izstāde ataino naudas apgrozības īpatnības pēc visu Latvijas novadu pakāpeniskas iekļaušanas Krievijas impērijas sastāvā, kā arī sniedz ieskatu naudas kalšanas tehnikas attīstībā un papīrnaudas vēsturē. Vispusīgi parādīta dramatiskā 20. gs. Latvijas politiskā un ekonomiskā vēsture, ko īpaši raksturo nacionālās valūtas – lata – radīšana, tās varmācīga iznīdēšana un veiksmīga atjaunošana aizvadītā gadsimta pēdējā desmitgadē.

Izstādes norises laiks saskaņots ar Vīnē paredzēto Starptautiskās muzeju asociācijas (International Council of Museums) jubilejas kongresu augustā, un prognozējams, ka Latvijas naudu apskatīs no visas pasaules sabraukušie muzeju jomas speciālisti.

Plašāka informācija par izstādi atrodama www.history-museum.lv
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV