Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

Naivums neiznīks!

andrejsala.lv, 13.05.2009. 09:00

Saglabājot  tradīcijas, Muzeju nakts laikā, kas šogad notiks 16. maijā, savas durvis jau ceturto sezonu apmēklētājiem vērs Latvijas Naivās mākslas muzejs Rīgā, Andrejsalā, Andrejostas ielā 4.
Naivums neiznīks!

Atzīmējot starptautisko Muzeju nakti ar moto Kur ta' tu nu biji? un ceļojumu tēmas ievirzi, Latvijas Naivās mākslas muzejs savu sezonu ir iecerējis sākt ar Ņinas Abizovas personālizstādi Ieriķi-Rīga-Jūrmala (kuratore – māksliniece Ingrīda Zābere). Pati Ņ. Abizova par saviem darbiem saka tā: “Lai arī nav pārāk daudz – 85 darbi – taču tā ir mana dzīve, Ieriķu meitenes dzīve, kurai bērnībā rotaļlietu vietā bija puķes, koki, mākoņi, putni, sniegpārslas un varavīksnes. Tāda maza pasaule, bet tik mūžīga!” Kaut gan zīmējusi visas dzīves garumā, sevi kā gleznotāju Ņ. Abizova pilnībā apzinājusi tikai 90. gadu sakumā, kaimiņienes Maijas Tabakas mudināta un atbalstīta. Mākslinieces darbi ieguva lielākus izmērus, tapa arī pirmā izstāde. Šogad Ņ. Abizovai aprit 65 gadi – šis ir viņas jubilejas gads, līdz ar to personālizstāde ir likumsakarīga. Mākslinieces vieglais skatījums uz vienkāršām, dabiskām vērtībām ir kā logs uz pretstatu mūsdienu pasaulei, kurā dominē materiālās vērtības.

Vēl muzejā būs apskatāma jauna un neredzēta Nikolaja Stūra personālizstāde (kuratore – Gerda Stūre), kas veltīta viņa 101. gadadienai. Mākslinieka gleznās atspoguļojas viņa domas par dzīves jēgu, intereses, dzīves laikā piedzīvotais un redzētais. Apmeklētāji varēs aizceļot atpakaļ laikā, kad mūsu tauta Sibīrijā pieredzēja grūtu likteni un vēlāk atgriešanos vienkāršajā, bet skaistajā ikdienas dzīvē Latvijā. N. Stūris (1908–1996) ir strādājis visos glezniecības veidos un žanros, no ainavas un klusās dabas līdz portretam un figurālajām kompozīcijām, turklāt viņš ir vienīgais Latvijas naivists, kas gleznojis batālijas, vēlēdamies uzsvērt kara briesmīgo raksturu. N. Stūra naivās mākslas darbi priecēs apmeklētājus līdz pat jūlija vidum, kad autora dzimšanas dienā tiks rīkota lekcija par viņa daiļradi un dzīves gājumu. 

Līdztekus šīm divām izstādēm būs aplūkojama arī pamatekspozīcija, kas šogad tiks iekārtota no jauna un sniegs ieskatu tādu meistaru darbos kā Vija Vētra, Jāzeps Osmanis, Rahmails Jakrins, Ausma Saliņa, Arnolds Akmanis, Arnolds Skrastiņš, Antonija Kuplā, Ērihs Grībels (Erich J. Grübel), Dainuvīte Braivo u.c. Tāpat muzeju nav pametušas divas jaukas personālizstādes no pagājušā gada – Irīnas Piļkes Čiža acīm un Dainas Kučeres Pilsoņi.

Naivās mākslas muzeja sezonas atklāšanā apmeklētājus priecēs DJ Snobo jeb Gosh from Yaputhma uzstāšanās, kas spēlēs klusu un inteliģentu mūziku (ambient, modern classical, sound-design, cinematic, post-everything).

Latvijas Naivās mākslas muzejs savu darbību sāka 2006. gada pavasarī. Līdz šim muzeja darbība pierādījusi, ka tā ekspozīcijas un tematiskās izstādes piesaista lielu sabiedrības interesi, apmeklētāji bieži apbrīno un uzslavē māksliniekus par viņu uzdrīkstēšanos un netradicionālo pieeju. Muzeja apmeklētājos interesi raisa ne vien mākslas darbi, bet arī pati muzeja ēka, kas agrāk bijusi muitas noliktava. Tā ideāli papildina naivo mākslu, un Andrejsalas šarms vēl aizvien spēj apburt ikvienu.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV