Otrdiena, 21.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna;

Mākslinieku biedrība “Sidegunde” atklāj izstādi “Zemes spēks”

Mākslinieku biedrība “Sidegunde”, 20.05.2009. 14:24

Mākslinieku biedrība “Sidegunde” savas galerijas darbību viesnīcā “Hotel Islande” uzsāk ar Ķīpsalas keramiķu izstādi “Zemes spēks”.

Keramikas darbnīca Ķīpsalā, Balasta dambī 34, darbojas no 1951.gada, tātad turpat jau 60 gadus. Izstādē piedalās piecas mākslinieces – stiprās, talantīgās un izturīgās ķīpsalnieces SILVIJA ŠMIDKENA, VIOLETA JĀTNIECE, KORNĒLIJA OZOLIŅA, IZABELLA KROLLE un INESE ĀBOLIŅA. Izstādē piedalās arī Ķīpsalas keramikas darbnīcas Goda biedri SKAIDRĪTE CIHOVSKA, LATVĪTE MEDNIECE un PĒTERIS MARTINSONS.

Visiem astoņiem izstādes dalībniekiem ir Latvijas Mākslas akadēmijas izglītība, viņi visi ir Latvijas Mākslinieku savienības biedri, bet L.MEDNIECE un P.MARTINSONS ir arī Ženēvas Starptautiskās akadēmijas goda biedri. Ķīpsalas keramiķus pazīst visā pasaulē. Sākot ar 1960. gadu viņi piedalījušies starptautiskās izstādēs, konkursos un simpozijos, kur viņu darbi novērtēti ar zelta, sudraba, un bronzas medaļām un atzinības rakstiem. 70-os un 80-os gados ar saviem darbiem piedalījušies interjera un eksterjera veidošanā Rīgā un daudzās citās Latvijas pilsētās, arī Maskavā un Taškentā. Mākslinieku darbības diapozons ir ļoti plašs - no traukiem un dārza keramikas līdz pat arhitektoniskiem veidojumiem.

SILVIJA ŠMIDKENA izstādēs piedalās kopš 1957.gada. Stilistiski daudzveidīga, plašs materiālu un keramikas tehnoloģiju lietošanas diapazons. Māksliniecei tuvi dabas motīvi, darbos raksturīgs gleznieciskums, pasteļtoņu krāsu glazūra tuvināta dabai.

VIOLETA JĀTNIECE izstādēs piedalās kopš 1964.gada. Pievērsusies augstas temperatūras apdedzinājuma materiāliem (klinkers, keramikas masa, šamots). Darbos stabila un vitāla forma, grafiski akcentēti faktūras ritmi, dominē sarkanā un oranžā glazūra.

KORNĒLIJA OZOLIŅA izstādēs piedalās kopš 1966.gada. Darina keramikas objektus, figurālas kompozīcijas, pievērsusies dzīvnieku tēmai, īpaši izteiksmīgi ir viņas veidotie krupji, suņi, putni, vardes. Izmanto plaša spektra glazūras.

IZABELLA KROLLE izstādēs piedalās kopš 1958.gada. Izmanto dažādus keramikas materiālus un tehnikas - virpo, veido, glezno ar glazūrām. Darbos raksturīgs fantāzijas  lidojums, barokāla greznība un meistarība, glazūras piesātinātos toņos.

INESE ĀBOLIŅA ir gados jaunākā māksliniece Ķīpsalā, talantu mantojusi no savas mātes, pazīstamās keramiķes OLITAS ĀBOLIŅAS. Izstādēs piedalās kopš 1980.gada. Izsmalcināta formas izjūta, visbiežāk izmantotās metaforas - eņģeļi, zivis un kaķi. Figurālie darbi saglabā materiāla dabisko krāsu, bet trauki darināti grezni, cēli, koši bagātīgi krāsu glazūrās, kur dominē zilais un jūtīgi izmantots zelts.

SKAIDRĪTE CIHOVSKA izstādēs piedalās kopš 1958.gada. Viņai raksturīga augsta profesionāla meistarība, formu virpojot, veidojot, glazējot. Plastiska forma, izteiksmīgs kolorīts glazūrai.

LATVĪTE MEDNIECE izstādēs piedalās kopš 1957.gada. Strādā dažādos keramikas materiālos, tehnikās un žanros. Būtiska rokraksta iezīme – pievēršanās cilvēka likteņa tēmai, folklorā smelta tēlainība. Darbos jūtama materiālu struktūra. Pamatā izmanto  pasteļtoņu glazūras

PĒTERIS MARTINSONS izstādēs piedalās kopš 1965.gada. Strādā šamotā, akmens masā, tomēr viņa galvenais materiāls ir porcelāns. Māksliniekam raksturīga līdzsvarota forma, kā pamatu izmantojot ģeometriskas figūras - kubu, piramīdu, lodi, Būtiski mākslas tēla veidotāji ir zīmējums un gleznojums, kas klāj mākslas priekšmeta virsmu, kā arī  faktūra.

Izstādē var aplūkot 90 mākslas darbus, daļa darbu eksponēti viesnīcas pagalma zālājā. Visus mākslas darbus var iegādāties.

Izstāde skatāma līdz 5. jūnijam.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV