Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Atklāj Gitas Šmites personālizstādi „Jāņi”

Ieva Vītola, 04.06.2009. 09:16

Šodien, 4. jūnijā, plkst. 19:00 dizaina salonā „Inch” (Kalnciema ielā 33, Rīgā) tiks atklāta mākslinieces Gitas Šmites gleznu izstāde „Jāņi”, kurā māksliniece paudusi savu attieksmi pret latviešu senākajiem, lielākajiem un mīlētākajiem svētkiem.
Atklāj Gitas Šmites personālizstādi „Jāņi”

Māksliniece savos darbos attēlojusi ne vien tradicionālās lietas un procesus, kas saistās ar Vasaras saulgriežiem – Jāņu vainagus un līgotājus, pirtī iešanu un Jāņu zāļu lasīšanu, bet arī ļoti personisku redzējumu par Jāņu svētku.

“Jāņi – tur ir kaut kāds īstums. Varbūt mēs šodien dodam pārāk sarežģītus vārdus saviem bērniem, svinam pārāk sarežģītus svētkus, pārāk daudz ņemam no citiem un pārāk maz esam mēs paši. Pārāk pakļaujamies sabiedrības spiedienam par to, kādiem mums jābūt, un pārāk maz pastāvam par to, kādi paši gribam būt,” saka māksliniece.

„Gleznu jēga ir nonākt pie cilvēka, tāpēc ir būtiski redzēt, kā gleznas iekļaujas dzīvojamās telpās,” norāda Gita Šmite, kura par izstādes norises vietu izvēlējusies dizaina salona „Inch” latvisko interjeru. Tajā glezniecības darbi tiks izstādīti pirmo reizi.

„Jāņi” ir Gitas Šmites sestā personālizstāde, kurā atklāts jaunākais mākslinieces veikums laikā pēc 2006. gada izstādes „Sieviete un gaisma”. Izstādītajās gleznās māksliniece iemūžinājusi arī savas ģimenes locekļus, tajā skaitā arī sava vīra – reklāmas speciālista Ērika Stendzenieka portretu ar jēra ausīm. Jēra ausu loma gan netiek komentēta.

Māksliniece Gita Šmite Latvijas glezniecībā sevi pieteikusi gadsimtu mijā, un turpmākās desmitgades laikā tiekusies atdzīvināt, stiprināt un noturēt sabiedrības interesi par latviešu glezniecību tās klasiskajā izpratnē.

Kopš 1994. gada Gita Šmite ar saviem darbiem piedalījusies izstādēs, veidojusi tērpus teātra izrādēm, kā arī iesaistījusies daudzos citos mākslas projektos.

„Līdzās figurālajai glezniecībai, nozīmīgākā Gitas izpausmes forma ir portreti. Tajos viņa koncentrē savu interesi un saprašanu par modi, tērpu un skatuves kostīmu,” norāda mākslas zinātniece Ingrīda Burāne.

Izstāde „Jāņi” dizaina salonā „Inch” būs apskatāma līdz jūlija sākumam.
 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV