Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Ventspilī notiks Kurzemes novada deju svētki

Māra Vīgerte, 15.06.2009. 14:15 | komentāri (2)

27.jūnijā plkst.20.00 Ventspilī Futbola stadionā Katoļu ielā 40 notiks Kurzemes novada deju svētki "Ar Jānīti padziedāju, ar Pēteri sadejoju".
Ventspilī notiks Kurzemes novada deju svētki

Skaistākajā laikā, vasaras pilnbriedā, Ventspilī pulcēsies 121 jauniešu, vidējās un vecākās paaudzes deju kolektīvi, kuros apvienojušies 2482 dejotāji no Tukuma, Talsu, Kuldīgas, Saldus, Liepājas, Ogres, Bauskas, Cēsu, Ventspils rajoniem, kā arī no Liepājas, Jūrmalas, Rīgas, Jelgavas un Ventspils pilsētām.

Svētku mākslinieciskā vadītāja un idejas autore ir Tukuma rajona deju kolektīvu virsvadītāja Zanda Mūrniece. Svētku virsvadītāju godā - Kurzemes novada deju kolektīvu virsvadītāji, kuri aktīvi piedalījušies repertuāra atlasē, pārbaudē un deju kolektīvu sagatavošanā svētkiem - Iveta Pētersone (Ventspils pilsēta un rajons), Ramona Irbe (Kuldīgas rajons), Lita Freimane (Talsu rajons), Santa Laurinoviča un Inese Buša (Saldus rajons), Valda Grīnfelde (Liepājas rajons), Olita Laiveniece (Liepājas pilsēta), bet svētku fināla iestudējumu veido horeogrāfs Jānis Purviņš.

Možu garu un raitu deju soli koncertā palīdzēs uzturēt deju svētku režisore Rudīte Poča un Liepājas aktrišu folkloras kopas "Atštaukas" dalībnieču asās mēles.

Programmā tiks izdejotas gan līdz šim redzētas un ļoti iemīļotas dejas, gan jaunrades deju konkursā "Kurzemes zelta dejas" apbalvotās dejas.

Jaunrades deju konkursa "Kurzemes zelta dejas" un novada Deju svētku ideja radusies, lai rosinātu novada radošo domu un meklējumus jaunu, tieši Kurzemei raksturīgu deju veidošanā. Tas, ka konkursa rezultātā iegūtas 7 jaunas horeogrāfijas, norāda uz nepieciešamību turpināt radošo darbu. Aizvadītās sezonas laikā tika iedejotas jaunās dejas - Zandas Mūrnieces "Es atradu garu pupu" un "Šķērsu dienu saule tek", Jāņa Purviņa "Šķetināmais šēmenis", Ramonas Irbes "Rotaļdancis", Intas Strautmanes "Amzierdancis", Litas Freimanes "Skaista, skaista tēvu zeme" un "Vadžu deja". Svētkos tiks cildināts arī aizvadīto gadu horeogrāfu devums, kuri ar savām dejām cēluši godā novada dejas - Velta Lodiņa ("Andžiņš", "Maza, maza meitenīte"), Alfrēds Rūja ("Vecie zvejnieki"), Alberts Štrauss ("Talsu deja"), Harijs Sūna ("Kurzeme"). Vēl koncertā būs redzamas Rolanda Juraševska, Viļa Ozola, Ulda Šteina, Andra Ezeriņa, Ulda Žagaras, Ineses Bušas, Artas Melnalksnes dejas.

Koncerts veidots tā, lai prieku gūtu gan dejotāji, gan skatītāji, jo notiek laikā starp Jāņiem un Pēteriem. Tas ir laiks, kad daba zied un visu paaudžu ļaudīm gribas dejot, līksmot, priecāties par labi padarītu darbu un cildināt vienam otra panākumus. Kurzemei ir ar ko lepoties, jo svētki ir pašu izauklēti un sarūpēti!

Svētkos savu līdzdalību pieteikuši arī 30 viesu kolektīvi no Rīgas, Bauskas, Ogres, Jelgavas pilsētām un rajoniem. Cēsu rajons piedalīsies ar īpašu programmu, jo vēlas pārņemt kurzemnieku uzsākto tradīciju - veidot sava novada svētkus.

Pēdējie Kurzemes novada Deju svētki notika 2005.gadā Aizputē, apvienojot 77 jauniešu, vidējās un vecākās paaudzes deju kolektīvus.

Šogad Kurzemes deju svētku organizatorisko atbildību ir uzņēmies Ventspils pilsētas domes Kultūras centrs, sadarbībā ar Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūru.

Biļetes cena Ls 1.00. Biļešu iepriekšpārdošana Ventspils Kultūras centra kasē (tālruņa Nr. 636 24796)

Kurzemes deju svētkus atbalsta Ventspils pilsētas dome, Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūra, Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Papildu informācija:
www.nkmva.gov.lv
www.ventspils.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV