Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

Kultūras akadēmija un Rīgas Kinostudija uzsākušas aktīvu sadarbību jauno kino nozares profesionāļu sagatavošanā

Līga Bizune, 25.06.2009. 09:19

Rīgas Kinostudija šogad uzsākusi aktīvu sadarbību ar Latvijas Kultūras akadēmijas Filmu mākslas nodaļu, radot iespēju jaunajiem profesionāļiem apgūt kino nozares praktisko pusi. Turklāt tālākā nākotnē abas institūcijas plāno sadarbību izvērst, veidojot filmu skolu un piedāvājot tālākizglītības iespējas visu paaudžu kino profesionāļiem.
Kultūras akadēmija un Rīgas Kinostudija uzsākušas aktīvu sadarbību jauno kino nozares profesionāļu sagatavošanā

Rīgas Kinostudijas valdes priekšsēdētājs Vents Horsts ir gandarīts, ka sākotnējā sadarbība ar akadēmiju, kuras ietvaros norisinājušās studentu ekskursijas pa kinostudiju un piedalīšanās filmu uzņemšanā vērotāja statusā, pašlaik izvērsusies daudz plašāka un nozīmīgāka. Piemēram, šopavasar ar kinostudijas palīdzību gan filmu producēšanā, gan materiāli tehniskā nodrošinājuma ziņā akadēmijas Filmu mākslas nodaļas maģistratūras programmas pēdējā kursa studenti veidoja savus diplomdarbus.

Filmu mākslas nodaļas vadītājs, režisors Pēteris Krilovs informēja, ka šopavasar tapuši 10 maģistratūras pēdējā kursa studentu diplomdarbi, un trīs no minētajām filmām tapušas ar Rīgas Kinostudijas palīdzību. P.Krilovs uzsver, ka šāda pretimnākšana no studijas ir nozīmīga, jo šogad krīzes apstākļu dēļ līdz minimumam samazināts no valsts līdzekļiem pieejamais finansējums mācību filmu tapšanai.

P.Krilovs jau agrāk izteicis gandarījumu par radušos iespēju sadarboties ar Rīgas Kinostudiju un izmantot tās studijas un tehniku, lai kino nozares studentiem būtu iespēja praksē izmēģināt visu, kas jāprot filmas uzņemšanas laukumā. P.Krilovs atzīst, ka Rīgas Kinostudijas telpas ir īpaši piemērotas, lai tajās pēc nepieciešamības izvietotu mācību darbu, vingrinājumu un aktieru mēģinājumu radošās grupas, kas strādātu, netraucējot citiem.

Vents Horsts cer, ka nākotnē, pateicoties šai sadarbībai, Rīgas Kinostudiju būs iespējams izveidot par universālu, visiem filmu nozares izglītības līmeņiem atbilstošu bāzi, kurā reālajos apstākļos apgūt ikvienu ar kino uzņemšanu saistītu specialitāti. Par minēto sadarbību viņš informējis arī kultūras ministru Intu Dālderi, kurš maijā viesojās Rīgas Kinostudijā, lai iepazītos ar tās darbību un aktuālajiem filmu projektiem. Pēc minētās tikšanās kinostudijas vadītājam radies priekšstats, ka arī ministrs labprāt atbalsta šo ieceri un uzskata to par nozīmīgu nozares attīstībai.

Patlaban Kultūras akadēmijā iespējams iegūt augstāko izglītību aktieru, dramaturgu, filmu kritiķu un teorētiķu, režisoru un operatoru specialitātēs, tomēr pēc akadēmijas mācībspēku domām un esošā tirgus pieprasījuma pietrūkst atsevišķu programmu specifiskajās filmu producenta, mākslinieka-inscenētāja, skaņu un filmu montāžas režisora specialitātēs.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV