Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Festivālam "Baleta Zvaigznes Jūrmalā" šogad aprit 10 gadu jubileja

Kristīne Stivriņa, 21.07.2009. 11:24

Baleta svētkiem Jūrmalas pilsētā ir sena vēsture, jau kopš pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem ierasts, ka augusts Jūrmalā ir arī baleta mēnesis. Tradīcija organizēt baleta festivālu atdzima 1999.gadā un starptautiskais festivāls „Baleta Zvaigznes Jūrmalā” jau ir ieguvis savu skatītāju loku, kas novērtē iespēju redzēt augstvērtīgu mākslinieku sniegumu no dažādām pasaules valstīm.
Festivālam "Baleta Zvaigznes Jūrmalā" šogad aprit 10 gadu jubileja

Baleta festivāla tradīciju Jūrmalā atdzīvināja Latvijas Nacionālās operas baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis, kurš līdz šim ir bijis visu festivālu mākslinieciskais vadītājs. Patiecoties Aivara Leimaņa pieredzei un profesionālajai darbībai, Dzintaru koncertzālei izdodas piesaistīt gan pasaulslavenus baleta māksliniekus, gan arī jaunus talantus.

7.augustā plkst. 20:00 koncertā uz Dzintaru koncertzāles skatuves baleta mākslas cienītājus priecēs Sanktpēterburgas Marijas teātra zvaigznes Anastasija Matvijenko un Andrejs Batalovs. Kopš 2007.gada Anastasija ir primabalerīna Sanktpēterburgas Mihailovska operas un baleta teātrī Krievijā. Balerīna ir vairāku starptautisku konkursu laureāte, godalgota 6.Starptautiskajā Serža Lifara baleta mākslinieku konkursā un Starptautiskajā baleta mākslinieku konkursā Varnā (Bulgārija). Anastasijas repertuārā ir tādas lomas kā Aurora baletā «Apburtā princese», Odeta baletā „Gulbju ezers”, Žizele baletā „Žizele”, Medora baletā „Korsārs”, un daudzas citas vadošās lomas.

Anastasijas partneris Andrejs Batalovs ir izcils baletdejotājs, daudzu starptautisku baleta konkursu laureāts (Budapeštā, Nagoijā, Parīzē, Maskavā). Aleksandrs vairākus gadus ir bijis Dānijas karaliskā baleta solists. Kopš 1996.gada virtuozais dejotājs ir Sanktpēterburgas Marijas teātra solists un dejojis vadošās lomas daudzos baletos, dažas no lomām - Džeims baletā „Silfīda”, Princis „Riekstkodī”, Alī baletā „Korsārs”, Bazils baletā „Dons Kihots”.

Viens no spilgtākajiem baletdejotājiem baleta festivālā būs Džovanni di Palma, kurš ir Nicas, Romas un Drēzdenes baleta solists. Baletdejotājs ir dejojis Romeo lomu Dž. Kranko iestudētajā baletā „Romeo un Džuljeta”, kā arī piedalījies Gala koncertos visā pasaulē (ASV, Itālija, Francija).

Jūrmalā viesosies arī baleta pāris Kristīne un Aleksejs Terentjevi. Kristīne regulāri koncertē Kanādā, Lielbritānijā, Spānijā, Itālijā, Holandē, Ukrainā, Rumānijā, Austrijā, Vācijā. 2008.gadā 23.Starptautiskajā baleta mākslinieku konkursā Varnā balerīna ieguva zelta medaļu. Dejotājai piemīt izteiksmīgums, viegla lēcienu tehnika un stabils fuete.

Būs skatāma arī Hamburgas baleta, viena no vadošajiem pasaules baletiem, soliste Anna Laudere. Iepriekš uz Dzintaru koncertzāles skatuves Anna ir dejojusi kā Rīgas horeogrāfijas skolas skolniece, šoreiz pirmo reizi Latvijā dejos ar savu partneri Edvīnu Revazovu (Ukraina).

Vēl baleta festivālā dejos Flandrijas Karaliskā baleta solisti Eva Devaele (Beļģija) un Hovards Kuintero (Kuba), Latvijas Nacionālā baleta solisti Elza Leimane, Sabīne Guravska, Baiba Kokina, Raimonds Martinovs un ekspresīvais dejotājs Ulvi Azizovs (Azerbaidžāna), kā arī LNO kordebalets.

Par godu festivāla jubilejai Dzintaru koncertzāles mazās zāles centrālajā foajē būs skatāma izstāde par baleta vēsturi Jūrmalā un Latvijā – „Deja un dzīve”, kuru no 7.augusta līdz 14.augustam bez maksas varēs apmeklēt ikviens baleta mākslas cienītājs.

Uz tikšanos Dzintaru koncertzāles baleta svētkos 7.augustā plkst. 20:00!


Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV