Svētdiena, 19.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sibilla, Teika, Lita;

Notiks Indijas klasisko deju izrāde

Deju studija Lila, 22.08.2009. 18:30

23. augustā plkst. 18:00 Neatkarīgajā teātrī Kabata (Peldu iela 19) notiks Indijas klasisko deju izrāde, kur piedalīsies deju studija Lila (Latvija) un Svetlana Rižakova (Maskava).

Par studiju Lila 

Indiešu deju studija Lila ir pirmā Latvijā kas uzsāka pastāvīgu indiešu deju apgūšanu. Darbojas kopš 1999.gada. Zem šī nosaukuma apvienojas radošās personības, kuru milzīga interese par indiešu kultūru, mākslu un it sevišķi klasisko deju kopā ar entuziasmu ļāvusi meitenēm sasniegt augstu līmenī šajā mākslas veidā. Studija organizē meistarklases un koncertus, tādā veidā veicinot interesi par Indijas kultūru un uzskatot par savu pienākumu iespēju robežās sekmēt kultūras sakaru paplašināšanu. Pašlaik dažas studijas dalībnieces darbojās pārsvarā citās valstīs – Apvienotajā Karalistē, Dānijā, Čehijā. Tomēr šoreiz gandrīz visām izdevās sanākt kopā, lai veidotu programmu! 

Studijas dalībnieces darbojas trīs indiešu klasisko deju tradīciju virzienos: Ziemeļindijas Kathak, Dienvidindijas Bharatnatjam, kā arī Odissi, kas nāk no Indijas austrumiem.  

Lilas Kathak stila skolotāji ir Džaipuras gharanas (skolas) pasniedzēji: Svetlana Rižakova (Maskava), kā arī slavens dejotājs un horeogrāfs Šri Radžendra Gangani, Harišs Gangani, Parvins Gangani (Deli, Indija), Jekaterina Seliverstova (Maskava). Bharatnatjam tika apgūts pie Dmitrija Zmejeva (Krievija), Pille Roosi (Igaunija), Džailakšmi Ešvaras (Indija), Anušas Subramanjamas un Ušas Raghavanas (Apvienotā Karaliste). Studijas vadītāja Katrīna Rūte arī apgūst Odissi stilu pie Anetes Claesones un Švapnokalpas Dasguptas. Viņa ir aizstāvējusi maģistra darbu par klasiskajām indiešu dejām Latvijas Kultūras Akadēmijā un publicējusi vairākus rakstus par indiešu deju. 2006.gadā divas studijas dalībnieces veiksmīgi piedalījušās Krievijas Atklātajā indiešu deju izpildītāju konkursā (tā bija pirmā reize, kad Baltijas valstu pārstāves piedalījušās šādā pasākumā): Katrīna Rūte ieguvusi 3.vietu nominācijā „Kathak – solo”, bet Jeļena Paškeviča ieguvusi 2.vietu nominācijā „Bharatnatjam - solo”.  

Dejotājas piedalās dažādos kultūras, izglītojošos un izklaides pasākumos, prezentējot indiešu deju daudzveidību un to ciešu saistību ar Indijas garīgo kultūru un citiem mākslas veidiem, sadarbojoties ar dažādu deju stilu pārstāvjiem un citu valstu dejotājiem. Studijas repertuārā ir ne tikai klasiskās dejas, bet arī tautas un kino dejas. 

Svetlana Rižakova

Viņa ir ne tikai dejotāja, bet arī pazīstamā etnoloģe, kura saņēma Lielo folkloras balvu par savu grāmatu par latviešu tautas ornamentiem. Svetlana ir Krievijas Zinātņu Akadēmijas Etnoloģijas un antropoloģijas institūta darbiniece, indiešu mākslas pētniece, pazīstama indiešu klasiskā Kathak stila dejotāja, kura apguvusi šo seno mākslu Krievijā un Indijā; ceļotāja, kas apceļojusi visu Indiju. Svetlana ir mācījusies pie Šri Radžendras Gangani (Indija), piedalījusies vairākās kultūras programmās un semināros.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV