Piektdiena, 03.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Uvis, Gints;

Spīķeros būs apskatāma festivāla „Māksla+Komunikācijas” mediju mākslas izstāde „Enerģija”

Egita Kurpniece, 07.10.2009. 14:02

Rīgā notiekošais 11. starptautiskais jauno mediju kultūras festivāls „Māksla+Komunikācijas” ar šī gada tēmu „Enerģija” pievērsīsies ilgtspējīgas attīstības jautājumiem, aplūkojot tos no dažādiem skatpunktiem – mākslas, zinātnes, kultūras, tehnoloģiju, sabiedrības, arhitektūras, dizaina, dabas, vides un citiem.
Spīķeros būs apskatāma festivāla „Māksla+Komunikācijas” mediju mākslas izstāde „Enerģija”

Festivāls „Enerģija” piedāvā starpdisciplināru telpu ideju apmaiņai un diskusijām par zinātniskām un mākslinieciskām, utopiskām un kritiskām vīzijām saistībā ar Zemes enerģiju nākotnē. Festivāla ietvaros no 8. oktobra līdz 1. novembrim RIXC galerijā Latvijas laikmetīgās mākslas muzeja pilotprojektā kim? būs apskatāma mediju mākslas izstāde „Enerģija”. Izstādes atklāšana notiks ceturtdien, 8. oktobrī plkst. 19:00 Spīķeros. Savukārt 9. un 10. oktobrī turpat Spīķeros notiks starptautiskā mākslas un zinātnes konference „ENERĢIJA. Zinātniskas un mākslinieciskas, kritiskas un utopiskas idejas”, kas piedāvās plašu starptautisku programmu un būs atvērta visiem interesentiem.

Enerģija sabiedrībā ir bijusi viens no nozīmīgākajiem ekonomikas un nākotnes attīstības virzītājspēkiem. 21. gadsimta sākumā sabiedrība ar tās informācijas tehnoloģijām arvien pieprasa palielināt resursu daudzumu savas turpmākās attīstības nodrošināšanai līdz šim nepieredzētos apmēros. Tajā pat laikā ir zināms, ka šobrīd izplatītākās enerģijas ražošanas formas ir izsmeļamas un ka tās nav spējīgas nodrošināt ilgstošu attīstību, radot nopietnus draudus klimatam, cilvēkam un videi.

Mūsdienās ir nepieciešamas radošas idejas un jaunas pieejas teju visās jomās, kamēr jautājums gan par enerģijas, gan par informācijas tehnoloģiju ilgtspējīgu attīstību kļūst aizvien aktuālāks. „Gudrās” ierīces un enerģijas internets, tīri un atjaunojami enerģijas resursi, alternatīvs un ekoloģisks dizains un ražošanas metodes, atvērtā koda un hibrīdās pieejas informācijas tehnoloģijām ir tikai daži no potenciāli plašo meklējumu piemēriem, kuri varētu mainīt ilgtspējīgās attīstības situāciju nākotnē.

Festivālā “Enerģija” piedalīsies mākslinieki, zinātnieki, pētnieki, inženieri, aktīvisti, sociologi, filosofi, arhitekti, dizaineri, futūristi un citi vispusīgi praktiķi un teorētiķi, kas savos teorētiskajos pētījumos un praksē risina jautājumus par ilgtspējīgu attīstību augstāk minēto tēmu kontekstā.

Izstādes mākslinieki: Jeroen Holthuis (Nīderlande), Joanna Hoffmann (Polija), Joyce Hinterding, David Haines (Austrālija), Michel de Broin (Kanāda), Folke Köbberling / Martin Kaltwasser / Antje Grabenhorst (Vācija), Charles and Ray Eames (ASV), Krišs Salmanis (Latvija), Gints Gabrāns (Latvija), Myriel Milicevic / Hans Kadel (Vācija), Katharina Mischer / Thomas Traxler (Austrija)

Konferences dalībnieki: Michel Bauwens (Belģija/Taizeme), Ludger Hovestadt (Šveice), Vera Bühlmann (Šveice), Julian Priest (Dānija / Jaunzēlande), Bart Vandeput / Bartaku (Beļģija), Christina Stadlbauer (Beļģija), Maxence Layet (Francija), Gert Aertsen (Beļģija), Akos Maroy (Ungārija), Anu Osva (Somija), John Reshaur Enevoldsen (Dānija), Terike Haapoja (Somija), Tina Finnas (Zviedrija), Tiina Sott (Igaunija), Juris Žagars (Latvija), Lise Skou (Dānija),Arnbjörn Ólafsson (Islande),Ingrīda Sahta (Latvija), Niamh McDonnell (Īrija)


Organizē:

Festivālu organizē Jauno mediju kultūras centrs RIXC (http://rixc.lv)
Sadarbības partneri: Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratoriju MPLab (http://mplab.lv), Laikmetīgās mākslas muzeja pilotprojekts “kim?” (http://kim.lv).

Festivāla koncepcija: Rasa Šmite, Raitis Šmits. 
Izstādes kurators: Raitis Šmits.
Izstādes scenogrāfija: Rudolf Bekic.
Festivāla vizuālā koncepcija: Mārtiņš Ratniks

Festivāla producentu grupa: RIXC: Rasa Šmite, Raitis Šmits, Daina Siliņa, Linda Vēbere, Agnese Baranova.


Atbalsta:

Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas Domes Kultūras pārvalde, Ziemeļu Kultūras fonds, Nordic Culture Point, viesnīca Elizabete.
Informatīvie atbalstītāji: Terra, Studija, Rīgas Laiks, Dizaina Studija, Foto Kvartāls, uc.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV