Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Dānijā klajā nākusi Aleksandra Čaka dzejas izlase

Arita Gutāne, 11.11.2009. 11:41

Aleksandra Čaka dzejas izlase „Det er høje tid” Dānijā izdota apgādā „Forlaget Rasmus” dāņu dzejnieka Pēra Nīlsena (Per Nielsen) atdzejojumā.
Dānijā klajā nākusi Aleksandra Čaka dzejas izlase

Grāmatā iekļauti 75 Aleksandra Čaka dzejoļi, kas sarakstīti laikā no 1923. līdz 1948. gadam. Atdzejotājs Pērs Nīlsens ievērojamo latviešu dzejnieku salīdzina ar tādiem dāņu dzejniekiem kā Toms Kristensens (Tom Kristensen; 1893–1974) un Emil Bønnelycke (1893–1953).

Dānijas laikrakstā „Berlingske Tidende” publicētajā anotācijā Aleksandra Čaka dzejas grāmatai no sešām iespējamām zvaigznītēm iedotas piecas. Vērtējumā teikts, ka „Čaka liktenis bijis tikpat vētrains kā Latvijas vēsture 20. gadsimtā, tomēr šodien viņš ir lielā mērā pazīstams kā avangarda dzejas aizsācējs. Viņš ieviesa pilsētu kā motīvu un apdzīvoja tās bulvārus un šaurās ieliņas ar ormaņiem, matrožiem, veļas mazgātājām un pārdevējām. Tramvaji, kanalizācijas caurules, dziļi pagrabi un notekcaurules – ir nozīmīgas detaļas ekspresionistiskajā Rīgas portretējumā”. Anotācijā minēts, ka Aleksandra Čaka dzejas izlase paplašina literāro apvārsni un iepazīstina ar spilgtu un interesantu dzejnieku.

Aleksandra Čaka dzejas grāmatas izdošanu dāņu valodā atbalstījis Latvijas Literatūras centrs sadarbībā ar Valsts kultūrkapitāla fondu kultūras programmas „Latvijas literatūra pasaulē” ietvaros organizētajā konkursā „Atbalsts ārvalstu izdevējiem Latvijas literatūras tulkojumu izdošanai”.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV