Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Iepazīstieties, tautas varonis „Tils Pūcesspieģelis”!

Ilze Malaševska, 20.11.2009. 14:05

Prast protestēt pret dzīves grūtībām un ar smaidu cīnīties pret visu, kas varētu būt ļauns – tās ir galvenās tautas varonim piemītošās īpašības, kuras Dailes teātra režisors Mihails Gruzdovs atklāj tautas komēdijā „Tils Pūcesspieģelis”. Leģenda par varoni vai vienkāršs stāsts par jaunību?
Iepazīstieties, tautas varonis „Tils Pūcesspieģelis”!

Galerijas:

Leģenda par tautas ākstu Tilu Pūcesspieģeli allaž tiek aktualizēta tautai grūtos laikos, kad vienīgais veids, kā pretoties dzīves grūtībām, cinismam un postam, paliek smiekli. „Tils Pūcesspieģelis” ir stāsts par tautu un tautas sapni par varoni. Tas ir arī sapnis par brīvu cilvēku, kuru nav iespējams nogalināt. Tomēr, līdz ar tiekšanos pēc brīvas rīcības, pastāv arī cilvēciskā daba. Pastāv Tils Pūcesspieģelis, jauns vīrietis, kura dzīves gājums tiek pakļauts fiziskām tieksmēm un mīlestības meklēšanai tur, kur tās nemaz nav, cenšoties dzīvot, nemaz nedomājot par rītdienu jeb atklāti provocējot likteņa skaudro tiesu.

Vērojot izrādi pat dažreiz šķiet, ka režisors varētu būt Dž. Dž. Džilindžers, kura darbiem raksturīgs daudzreiz modernāks un provokatīvāks raksturs, vēlme izaicināt un pat paslepus šokēt. Iespējams, tas tāpēc, ka krievu dramaturga Grigorija Gorina smalkā joku gaume, kas atklāj gan joku, gan patieso traģēdijas sāpi, liek pamatīgu zemtekstu, bet, iespējams, tāpēc, ka vislabāk zemtekstu ir uzbūvēt, izveidojot spēcīgu asociāciju virkni.

Tomēr šaura ir robeža starp to, kur beidzas jaunības maksimālisma caurstrāvots cilvēks un sākas tautas varonis, kas atļaujas dzīves problēmām pagriezt priecīgu vaigu. Tik šaura, ka tas ir jānosaka katram pašam.

Titullomu atveido jaunais aktieris Dainis Grūbe. Pārējās lomās - Artūrs Skrastiņš (Klāss, ogļu tirgotājs), Vita Vārpiņa (Sotkina, viņa sieva), Juris Žagars (Zivju tirgotājs Josts), Rēzija Kalniņa (Katalīna), Inita Dzelme (Nele, viņas meita), Lauris Dzelzītis vai Artūrs Dīcis (Lamme Gudzaks), Gints Andžāns (Karalis Filips), Ieva Pļavniece (Karaliene Marija / Kallikena), Ērika Eglija (Blondā Betkena / Stīvena), Baiba Neja (Brunete Anna), Juris Bartkevičs (Bende), Valdis Liepiņš (Mūks Kornēliuss), Kārlis Freimanis (Prefekts / Gēzu brigadieris), Mārtiņš Počs (Rīzenkrafts / Kroga saimnieks), Kristaps Rasims (Inkvizitors / Orānijas princis) un Harijs Spanovskis (Ģenerālis).

Izrādes „Tils Pūcesspieģelis” pirmizrāde Dailes teātrī notiks šovakar, 20. novembrī, pulksten 19:00.

Foto: Gunārs Janaitis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV