Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Dailes teātrī top jauna izrāde „Kis kis – ņau ņau”

Liene Jakovļeva, 23.11.2009. 09:45

5. decembrī Dailes teātra Mazajā zālē jauniestudējumu piedzīvos Anitas Sproģes iestudētā izrāde „Kis kis – ņau ņau” - ungāru autora Ištvāna Erkēņa spēles pieaugušajiem jeb pieaugušo spēles 2 cēlienos.
Dailes teātrī top jauna izrāde „Kis kis – ņau ņau”

„Kis kis – ņau ņau” – tā ir spēle, kurā cilvēki cits ar citu un otra cilvēka jūtām un dzīvi rotaļājas kā kaķis ar peli – nežēlīgi un neapzināti. Taču vienlaikus šajās cietsirdīgajās rotaļās ir arī daudz veselīga humora un cilvēcības, bet smaids pastāv līdzās dramatismam. Savulaik šī ungāru autora luga ar oriģinālnosaukumu „Kaķu spēle” (1963) bijušajā Padomju Savienībā bija tik populāra, ka tai 1978. gadā tika veltīts pat īpašs festivāls, izrādot visas lugas skatuviskās interpretācijas. Latvijā 1973. gadā tā iestudēta Drāmas teātrī ar tā laika izcilajiem aktieriem Elzu Radziņu un Kārli Sebri galvenajās lomās.

Tas ir viegla absurda iezīmēts stāsts par cilvēkiem, kuriem vecums atnes nevis mierīgas, sakārtotas vecumdienas, bet gan īsti plosošas kaislības: greizsirdību, strīdus, intrigas, kaprīzes, arī mīlestību un to pavadošās mokas. Šiem cilvēkiem atkal ir izvēle, tieši tāpat kā agrāk jaunībā – kā dzīvot, kā rīkoties, kā mīlēt.

Izrādē pulcināts īsts zvaigžņu ansamblis, skatītāju iemīļoti un cienīti Dailes teātra vidējās un vecākās paaudzes aktieri – Indra Briķe, Ilze Vazdika, Akvelīna Līvmane, Lilita Ozoliņa, Esmeralda Ermale, Olga Dreģe, Harijs Spanovskis, Juris Kalniņš un Juris Strenga. Aktieriem šeit tiks dota iespēja parādīties citā ampluā, ļauties spēlei un arī pasmaidīt pašiem par sevi un citam par citu. Šī izrāde ir īpašs veltījums viņiem.

Režisore Anita Sproģe jauniestudējumu veido kopā ar scenogrāfu Gintu Sippo, kostīmu mākslinieci Kristīni Abiku, horeogrāfi Santu Grīnfeldi un gaismu mākslinieku Hariju Zālīti. Lugu no ungāru valodas tulkojusi Elga Sakse.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV