Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

“Spēlmaņu nakts” balvas sadalītas

Ilze Malaševska, 24.11.2009. 23:33

Jau sešpadsmito gadu pēc kārtas, Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā notiekošā “Spēlmaņu nakts” ceremonija ir nozīmīgs notikums ikvienam teātrim piederošam cilvēkam. Šogad 23. novembra vakarā Latvijas teātru profesionāļi tikās Dailes teātrī, kur viņiem tika pasniegtas balvas – Skatuves naglas. Iespējams, daudziem nominantu vārdi ir tikpat sveši kā iemesli, kāpēc žūrija viņus atzinuši par labākajiem. Tāpēc mūsu uzdevums bija meklē atbildes uz iespējamo jautājumu – kāpēc viņš?
“Spēlmaņu nakts” balvas sadalītas

Galerijas:

Šogad „Jaunā Rīgas Teātra” (JRT) režisors Alvis Hermanis ieguva gada režisora titulu par izrādi „Zilākalna Marta”. Šī izrāde, kura veidota pēc aculiecinieku atmiņām un stāsta par parastu latviešu laiku sievieti, kurai piemīt neparastas pareģes un dziednieces spējas, tika atzīta arī par gada labāko dramatiskā teātra izrādi. Balvu par labāko debiju režijā Alvis Hermanis saņēma jau 1993. gadā, bet turpmākā darbībā režisoram atnesa vēl vairāk nekā sešas balvas par labāko izrādi, tai skaitā par izrādi „Latviešu mīlestība”, vairāk nekā trīs balvas par labāko režisoru, kā arī vairākas starptautisko festivālu žūrijas un mediju simpātijas balvas. Bet par labāko izrādi bērniem un jauniešiem tika atzīta Latvijas Nacionālā teātra režisora Valtera Sīļa izrāde „Par mammām”, kuras izveidē, kā atklāja režisors, iedvesmojās no savas sievas un meitiņas.

Skatītāji balsojumā par labāko teātra aktrisi izvēlējās Ditu Lūriņu, savukārt žūrija – „Latvijas Nacionālā teātra” izrādes „Bille” aktrisi Dace Bonāti, kura labākās aktrises titulu ir ieguvusi jau piecas reizes, bet par kino lomu filmā „Ligzda” 1993. gadā saņēmusi „Lielā Kristapa balvu” kā labākā aktrise. Gan skatītāju, gan žūrijas vērtējums par labāko aktieri bija vienbalsīgs – balvu ieguva Vilis Daudziņš, kurš balvu izpelnījās ar lomu monologizrādē „Vectēvs”. Vilis Daudziņš par šo izrādi arī saņēma balvu nominācijā gada latviešu autora iestudējums.

Gada otrā plāna aktrises titulu ieguva Regīna Razuma, kura 2007. gadā ieguva „Lielā Kristapa balvu” kā labākā otrā plāna aktrise par Regīnas lomu filmā „Rūgtais vīns”, bet par labāko aktieri tika atzīts Artūrs Skrastiņš. Viņa apbalvojumi vairāk saistīti ar kino, tomēr par labāko otrā plāna lomas aktieri viņš tika atzīts 2002. gadā, bet par labāko aktieri - 2006. gadā.

Par gada spilgtāko debitanti tika atzīta JRT izrādes „Fundamentālists” režisore Inese Mičule, kurai šis darbs bija diplomdarbs, ko laimīgas sakritības dēļ noskatījās Alvis Hermanis un piedāvāja iekļaut teātra programmā. Gada jauno skatuves mākslinieku balvu ieguva „Teātra observatorijas” izrādes „Ilgu tramvajs” aktrise Ilze Ķuzule, kuru šādu balvu saņēma jau pērn, un „Valmieras drāmas teātra” izrāžu „Marionetes” un „Fantomsāpes” režisors Viesturs Meikšāns.

Gada scenogrāfa balvu saņēma Andris Freibergs, kurš veidojis scenogrāfiju daudziem teātriem, kā arī vairākiem operas uzvedumiem un šādu balvu saņēmis jau iepriekšējos gados. Savukārt par labāko pagājušās sezonas kostīmu mākslinieci tika atzīta Keita, bet muzikālās partitūras autors dramatiskajā izrādē – Regnārs Vaivars, kurš bija arī nominēto izrāžu „Bračkas” un „Visiem zināmais lācis un viņa dr.” režisors.

Balvu par mūža ieguldījumu saņēma scenogrāfs un mākslinieks Ilmārs Blumbergs, kurš kopumā veidoji scenogrāfiju vairāk nekā 50 iestudējumiem dažādos Latvijas teātros. Savukārt žūrijas īpašā balva tika piešķirta Valdim Lūriņam par viņa veiksmīgo atgriešanos režijā, veidojot izrādes “Sapnis par Brodveju”, “Klase – XXgs” un “Bille”.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV