Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Šonedēļ norisinās starptautisks atdzejas seminārs

Jānis Oga, 25.11.2009. 11:44

No 23. līdz 29. novembrim Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā Ventspilī norisinās starptautisks atdzejas seminārs, ko organizē Latvijas Literatūras centrs sadarbībā ar starptautisko literatūras centru tīklu „Literatūra pāri robežām” (Literature Across Frontiers).

Atdzejas seminārs pulcē vienkopus dzejniekus Ksavjēru Farē (Katalonija, Spānija), Bartošu Konstratu (Polija), Artūru Vaļoni (Lietuva), Donātu Petrošu (Lietuva), Ingmāru Balodi (Latvija) un Kārli Vērdiņu (Latvija). Nedēļas garumā tiek radīti dalībnieku darbu atdzejojumi lietuviešu, poļu, angļu, katalāņu un latviešu valodā, kas pēcāk tiks publicēti kultūras periodikā un īpašā atdzejas portālā.

Sestdien, 28. novembrī plkst. 18.00 „Satori grāmatnīcā”, Rīgā, Lāčplēša ielā 31, notiks dzejas lasījums, kurā skanēs semināra dalībnieku dzeja oriģinālā un atdzejojumos latviski.

„Literatūra pāri robežām” organizējis jau vairāk nekā 40 atdzejas semināru dažādās Eiropas valstīs, 2007. un 2008. gadā Latvijā notika Vidusjūras dzejai veltīti semināri.

Projektu atbalsta Eiropas Savienības programma „Kultūra 2007-2013” un Valsts kultūrkapitāla fonds kultūras programmas „Latvijas literatūra pasaulē” ietvaros.

Atdzejas semināra dalībnieki:
Ksavjērs Farē (Xavier Farré, Katalonija) dzimis 1971. gadā, pirmo dzejas krājumu Llocs comuns („Parastas vietas”) izdevis 2004. gadā un līdz šim publicējis četras dzejas grāmatas. Viņa dzejoļi atdzejoti horvātu, slovēņu, angļu, poļu un lietuviešu valodā. Farē tulko un atdzejo no poļu un slovēņu valodas. Farē izveidojis blogu http://xavierfarreabcd.blogspot.com.
Bartošs Konstrats (Bartosz Konstrat, Polija) dzimis 1977. gadā, studējis animāciju, kultūras vadību un politikas zinātnes. Viņa debijas krājums Thanatos jeans iznācis 2005. gadā un projektā „Jaunā gadsimta dzejnieki” atzīts par labāko debijas dzejoļu krājumu 2005. gadā. Pēc tam publicējis vēl divas dzejas grāmatas. Konstrats saņēmis vairākas Polijas dzejas balvas un regulāri publicējas literārajā periodikā.
Artūrs Vaļonis (Artūras Valionis, Lietuva) dzimis 1973. gadā, Polijas Zinātņu akadēmijas Filozofijas un socioloģijas institūtā ieguvis doktora grādu socioloģijā un pēta Austrum- un Centrāleiropas un īpaši Lietuvas pārmaiņu politiskās, kultūras un sociālās dimensijas. Vaļonis ir Lietuvas tirgus izpētes uzņēmuma European Surveys direktors. Kopš 1995. gada Vaļonis publicējis dzeju Lietuvas literārajā periodikā, pirmais dzejoļu krājums Skrendant nelieka pėdsakų („Lidošana neatstāj pēdas”) iznācis 2003. gadā. Vaļonis mēdz lasīt savu dzeju mūzikas pavadībā; 2003. gada Druskininku dzejas festivāla laikā tika ierakstīts un 2009. gadā izdots Vaļoņa dzejas lasījums Vladimira Tarasova mūzikas pavadībā. Vaļoņa dzeja tulkota zviedru, latviešu, latgaliešu, poļu, angļu un maķedoniešu valodā, viņš atdzejo no poļu un angļu valodas.
Donāts Petrošus (Donatas Petrošius, Lietuva) dzimis 1978. gadā, beidzis Viļņas Pedagoģisko universitāti, kur studējis lietuviešu valodu un literatūru. Publicējis dzeju periodikā kopš 2001. gada. Petrošus pirmais krājums Iš tvermės D iznācis 2004. gadā un tika apbalvots ar divām prestižām balvām par debiju dzejā. Viņa dzejoļi iekļauti Latvijā izdotajā antoloģijā „Orbita 5” (2009). Petrošus raksta arī esejas.
Ingmāra Balode (Latvija) dzimusi 1981. gadā, beigusi Rīgas Lietišķās mākslas koledžu un Latvijas Kultūras akadēmiju. Strādā par literāro redaktori portālā „¼ Satori”. Debitējusi 90. gadu vidū ar dzejoļu, stāstu un rakstu publikācijām Latvijas kultūras preses izdevumos. 2007. gadā izdots Balodes pirmais dzejoļu krājums: „Ledenes, ar kurām var sagriezt mēli”. Viņas dzejoļi tulkoti angļu, lietuviešu, ukraiņu, poļu un čehu valodā. Balode atdzejo un tulko no poļu, čehu, slovāku, krievu un angļu valodas. 2009. gadā Balodes atdzejojumā iznākusi Ādama Zagajevska dzejas izlase „Svešā skaistumā”. Kopš 2008. gada viņa darbojas starptautiskajā atdzejas projektā „Metropoetica”.
Kārlis Vērdiņš (Latvija) dzimis 1979. gadā Rīgā, studējis kultūras teoriju Latvijas Kultūras akadēmijā (1998─2004), Latvijas Universitātē ieguvis doktora grādu literatūrzinātnē (2009). Dzeju publicē kopš 1997. gada, iznākuši trīs dzejoļu krājumi: „Ledlauži” (2001), „Biezpiens ar krējumu” (2004) un „Es” (2008), kā arī dzeja bērniem „Burtiņu zupa” (2007). Vērdiņa dzeja iekļauta Centrālās un Austrumeiropas jauno dzejnieku antoloģijā A Fine Line (Arc Publications, Lielbritānija, 2004), Vērdiņa dzejas izlases izdotas Polijā un Krievijā. Raksta literatūras kritikas un apceres Latvijas presē. Atdzejojis amerikāņu modernistu dzejnieku darbus.

Atdzejas semināru vada starptautiskā literatūras centru tīkla „Literatūra pāri robežām” direktore, atdzejotāja un tulkotāja no angļu, grieķu un čehu valodas Aleksandra Buhlere (Alexandra Büchler). Šis ir jau trešais atdzejas seminārs, kas notiek Latvijā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV