Svētdiena, 19.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sibilla, Teika, Lita;

Izcilajam baleta dejotājam Genādijam Gorbaņovam - 60

Inga Vasiļjeva, 21.01.2010. 18:53

1.februārī izcilais baleta dejotājs, pedagogs un repetitors Genādijs Gorbaņovs atzīmēs 60. dzimšanas dienu. LNO kolektīvs dejotāju sveiks 2.februārī plskt.12.15 Baleta zālē.

G.Gorbaņovs beidzis Rīgas Horeogrāfijas vidusskolu, kur mācījies pie pedagogiem N.Leontjevas, V.Bļinova, J.Pankrates, A.Ēķa, A.Lemberga un V.Cukanova. Kopš 1967.gada G.Gorbaņova ir LNO baleta solists, bet kopš 1979.gada - LNO baleta pedagogs un repetitors. Aktīvo skatuves gaitu laikā regulāri uzstājies Igaunijas Nacionālajā operā "Estonia". G.Gorbaņovs izcīnījis sudraba medaļu Varnas starptautiskajā baleta mākslinieku konkursā 1972.gadā, ieguvis diplomu kā labākajam balerīnas partnerim Varnas starptautiskajā baleta mākslinieku konkursā (1976), kā arī diplomu Maskavas starptautiskajā baleta mākslinieku konkursā (1977). G.Gorbaņova spilgtāko lomu vidū - Bazils L.Minkusa baletā "Dons Kihots", Skaramušs Ž.Sibeliusa "Skaramušā", Antonijs E.Lazareva baletā "Atnonijs un Kleopatra", Armens A.Hačaturjana baletā "Gajanē", Romeo S.Prokofjeva baletā "Romeo un Džuljeta" u.c. Spilgts notikums dejotāja karjerā bija mākslinieka rīkotais radošā darba vakars (1978), kurā uz Lielās skatuves G.Gorbaņovs dejoja tieši viņam sacerētas B.Eifmana, M.Murdmā, J.Kaprāļa horeogrāfiskās partitūras. Šobrīd G.Gorbaņovs dejo izrādēs "Kopēlija" (Kopeliuss), "Bahčisarajas strūklaka" , "Gaišais strauts" (Gavriličs) u.c.

"G.Gorbaņovs ir pats sportiskākais no Latvijas visu laiku baletdejotājiem. Sportiskumu veido dotumi. Vieglums soļos un lēcienos, lēcienu augstums un formas precizitāte, precīza, nesalauzīta un ātra griešanās, uzmanīga un fiziski droša partnerība. Vienmēr startam gatavs. Pēc visiem saviem dotumiem - tehniskā spožuma, īpatnā, paskarbā, emocionālā noskaņojuma, ārējā veidola, sportiskuma un asuma - viņš ir spilgts traģiskās groteskas dejotājs, īpatns premjers visās lomās. Šķiet, ka viņam "dzelzs" nervi un viņš zina dejas ilggadības noslēpumu", par baletdejotāju rakstīja baleta kritiķis Eriks Tivums.

"Ar Genādiju Gorbaņovu ilgu laiku bijām skatuves partneri - kopā dejotas visas klasiskās baleta izrādes, kopā esam piedalījušies konkursos, viesizrādēs. Viņš bija vienmēr mierīgs, korekts un ļoti uzmanīgs, iejūtīgs duetu partneris. Ar viņu vienmēr varēju būt droša! Genādijs arī kā cilvēks ir ļoti gaišs - mūsu kopīgās skatuves karjeras laikā ne reizi neesam sastrīdējušies," par G.Gorbaņovu stāsta asoc.prof.Zita Erss.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV