Piektdiena, 03.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Uvis, Gints;

Dailes teātris piedāvās vairākas pirmizrādes

Liene Jakovļeva, 17.02.2010. 13:54

Dailes teātris 2010. gada februārī, martā un aprīlī piedāvās vairākas pirmizrādes.
Dailes teātris piedāvās vairākas pirmizrādes

Milena Bogavaca
KA TAVU TĒTI!
Stāsts par ilgām 2 cēlienos

Tulkojusi Laura Groza
Pirmizrāde 2010. gada 19. februārī DT Mazajā zālē

Nenosūtītas un nesaņemtas vēstules, kuru adresāts dzīvo vien atmiņās. Sapņi, kas vienmēr piepildās par vēlu...

Skumji, atpazīstami un tik cilvēciski. Šis ir stāsts par cilvēku ilgām. Savā sarežģītībā vienkāršs un komismā nopietns. Par paaudžu mūžsenajiem kariem un vienaudžu nežēlīgo sāncensību. Skaudri un atmaskojoši, bet arī intīmi un skaisti.
 
Lomās: Anete Krasovska (Mazais), Dainis Grūbe (Bane), Lauris Subatnieks (Filips, narkodīleris), Lilita Ozoliņa (Marina, alkoholiķe), Kristīne Nevarauska (Aja, prostitūta), Ieva Pļavniece (Ksenija, kasiere), Intars Rešetins (Melnais), Jānis Paukštello (Pastnieks), Marīna Janaus (Sociālā darbiniece)

Režisore – Laura Groza
Scenogrāfs – Mārtiņš Vilkārsis
Kostīmu māksliniece – Ieva Kauliņa
Kustību konsultante – Inga Raudinga
Gaismu mākslinieks – Mārtiņš Kudiņš


Marks Reivenhils
TERORISTE
Kinoscenārijs 1 daļā

No angļu valodas tulkojusi Evita Mamaja
Pirmizrāde 2010. gada 27. februārī DT Kamerzālē

Veiksmīgs producents mēģina pārliecināt slavenu aktrisi viņa iecerētajā filmā spēlēt anglieti, kura iemīlējusies apvienības „Al-Kāida” teroristā. Filmai ir jākļūst par blokbāsteru, un producenta fantāzijas lidojumam un iedvesmai nav robežu. Viņš faktiski nospēlē visu filmu – no sākuma līdz beigām.

Jaunās britu drāmas klasiķis Marks Reivenhils lugu-monologu (oriģinālnosaukums – „Product”) šoreiz sarakstījis sev pašam un nospēlējis pirmizrādes Londonā, Edinburgā un Maskavā. Viņš pats ir gana pieredzējis dramaturģijas terorists. Arī viņa luga „Teroriste” ir bumba ar laika degli – it kā nopietni ievadītais sižets ar katru pavērsienu kļūst arvien neticamāks, palielinoties autora indīgi izsmējīgajai ironijai par Holivudas sapņu fabriku, kur cilvēka sāpes, ciešanas un mīlestība ir tikai šovbiznesa produkts, kuru nepieciešams pareizi iepakot.

Lomās: Ģirts Ķesteris un Sarmīte Rubule

Režisors – Dž.Dž.Džilindžers
Kostīmu māksliniece – Ilze Vītoliņa
Gaismu mākslinieks – Mārtiņš Kudiņš


Radošo meklējumu cikla „Brīva skatuve” ietvaros

Varis Vētra un Intars Rešetins
TU ESI SKAISTA VISOS NIEKOS, SĪKUMOS...
Koncertuzvedums 1 daļā

Pirmizrāde 2010. gada 8. martā DT Mazajā zāle

Varis Vētra un Intars Rešetins aicina uz jautri smeldzīgu un smeldzīgi jautru koncertuzvedumu. Šis būs aktieru veltījums sievietei un tiem skaistajiem, reizēm sāpīgajiem, taču vienmēr neaizmirstamajiem nospiedumiem, ko viņa atstāj vīrieša dzīvē. No humora līdz asarām...


ŠAUJ AMORS BULTU...
Teātra dienas koncerts 2 daļā

Pirmizrāde 2010. gada 12. martā

Mīlestība no pirmā acu skatiena, kaislīgā mīlestība, mīlas neprāts, vienīgā mīlestība, mīlas trači, mīlas scēnas, mīlas sāpes, mīlas mokas...

Pavasaris – tas ir laiks, kad iemīlēties. Tādēļ šis būs īsti pavasarīgs koncerts, kurā Dailes teātra aktieri izdziedās un izspēlēs komponista Raimonda Paula dziesmas ar Jāņa Jurkāna vārdiem.

Piedalās: Olga Dreģe, Andris Bērziņš, Jānis Paukštello, Harijs Spanovskis, Artis Robežnieks, Juris Strenga, Juris Frinbergs, Valdis Liepiņš, Ieva Pļavniece, Gints Grāvelis, Lauris Dzelzītis, Sarmīte Rubule, Aija Dzērve, Rudīte Būmane, Ērika Eglija, Baiba Neja, Inita Dzelme Gints Andžāns

Režisors – Arnis Ozols
Muzikālais vadītājs – Juris Vaivods
Kostīmu māksliniece – Jurate Silakaktiņa
Gaismu māksliniece – Māra Vaļikova
Kustību konsultante – Inga Krasovska


Mihails Bulgakovs
VERSAĻAS KODS
Traģikomēdija 2 cēlienos

No krievu valodas tulkojusi Evita Mamaja
Pirmizrāde 2010. gada 9. aprīlī

Konflikts starp mākslinieku un varu ir aktuāls visos režīmos un pie visām varām, arī visdemokrātiskākajām. Brīva cilvēka nepieciešamība pēc pašizpausmes un spēja saskatīt varas liekulību vienmēr izraisa varas pretreakciju. Dramaturgs Moljērs un Saules karalis Luijs XIV – tā ir līdzība. Stāsts par divu spēcīgu personību sadursmi, kurā, iespējams, galu galā uzvar tas, kurš it kā sākotnēji zaudē.

Lugā iekodēts arī paša Mihaila Bulgakova konflikts ar sava laika asiņaino varu, kā arī dramaturga neviennozīmīgās attiecības ar to. Ilgi cenzēts, šis darbs galu galā iemantojis tiesības uz skatuves interpretācijām.

Šodien ir smieklīgi runāt par to, ka māksliniekus apspiež, vajā vai aizliedz. Tiesa, patlaban nav arī, ko apspiest – pamaz mums Moljēru. „Svētuļu jūgā” (Dailes teātra variantā – „Versaļas kods”) ir režisora Rolanda Atkočūna ilgi lolota iecere, kas vēsta ne tikai par mākslinieku un varu, bet arī par traģisko, dzīves laikā ierobežoto mīlestības, emociju, spēku un vēlmju limitu. Tas ir atgādinājums par briesmām. Mēs tiekam lauzti – no iekārtas uz iekārtu, no ideoloģijas uz ideoloģiju. No cilvēka un viņa īsās dzīves viedokļa tā ir bezizeja. Bet līdzās bezizejai ir arī cerība...

Lomās: Artūrs Skrastiņš (Žans Batists Poklēns de Moljērs, pazīstams dramaturgs un aktieris), Ģirts Ķesteris (Luijs XIV, Francijas karalis), Vita Vārpiņa (Madlēna Bežāra), Ieva Pļavniece (Marieta Rivāla), Valdis Liepiņš (Šarls Varlē de Lagranžs, aktieris, saukts par „Reģistru”), Intars Rešetins (Zaharija Muarons, pazīstams aktieris mīlētājs), Aldis Siliņš (Filibērs de Kruazī, aktieris), Pēteris Gaudiņš (Žans Žaks Butons, sveču nodzēsējs un Moljēra kalps), Gints Grāvelis (Marķīzs d’Orsiņjī, duelants ar iesauku „Lūdzieties!”), Pēteris Liepiņš (Marķīzs de Šarons, Parīzes pilsētas arhibīskaps), Lauris Subatnieks (Marķīzs de Lesaks, spēlmanis), Juris Strenga (Taisnīgais kurpnieks, karaļa āksts), Ivars Auziņš (Bērtuļa tēvs, ceļojošs sludinātājs), Jānis Paukštello (Brālis Spēks), Juris Bartkevičs (Brālis Uzticība)

Režisors – Rolands Atkočūns (Lietuva)
Scenogrāfs – Mārtiņš Vilkārsis
Kostīmu māksliniece – Anna Heinrihsone
Mūzikas konsultants – Juris Vaivods
Gaismu mākslinieks – Igors Kapustins (Tallina)
Horeogrāfe – Inga Raudinga


Radošo meklējumu cikla „Brīva skatuve”
 ietvaros

Nora Ikstena
REGĪNA
Lilitas Ozoliņas monoizrāde
Pirmizrāde 2010. gada 22. aprīlī DT Kamerzālē

Sievietes un mākslinieces esamība vienmēr ir mīkla. Šī ir iespēja atklāt pavisam citu Regīnu Ezeru, nekā pazīstam no viņas prozas vai latviešu literatūras stundām.
Iestudējuma pamatā ir rakstnieces Noras Ikstenas darbs „Esamība ar Regīnu”. Šī ir trīs spēcīgu personību un arī paaudžu tikšanās: Regīna Ezera, Nora Ikstena un Lilita Ozoliņa intīmā tuvplānā, sakausējot dvēseles pārdzīvojuma fragmentus ar konkrētiem dokumentāliem faktiem. Konfrontējot rakstnieces dzīvi un daiļradi, izrāde sapludina realitāti un spēli, velkot paralēles – rakstniece savu dzīves materiālu pārrada prozā līdzīgi, kā to dara aktrise uz skatuves. Mākslā viņa var atļauties būt labāka, sliktāka, cēlāka, nežēlīgāka, skaistāka, neglītāka nekā dzīvē. Viņa var būt visāda.
Regīna – tas nozīmē „karaliene”...

Režisore – Laura Groza.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV