Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Notiks grāmatas "Klasiskais modernisms. Latviešu glezniecība 20.gadsimta sākumā" atvēršanas svētki

Nataļja Sujunšalijeva, 12.03.2010. 13:36

Šodien, 12.martā, Ērika Adamsona muzejā Tallinā (Lühike jalg 3) notiek latviešu mākslas zinātnieces Daces Lambergas bagātīgi ilustrētās grāmatas "Klasiskais modernisms. Latviešu glezniecība 20.gadsimta sākumā" igauņu valodā atvēršanas svētki.
Notiks grāmatas "Klasiskais modernisms. Latviešu glezniecība 20.gadsimta sākumā" atvēršanas svētki

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs jau ilgstoši sadarbojas ar Igaunijas Mākslas muzeju un īpaši tā filiāli Ērika Adamsona (Adamson-Ericu) muzeju, kur notikušas vairākas latviešu klasiskā modernisma spilgtāko pārstāvju darbnīcas "Baltars" porcelāna, Rīgas mākslinieku grupas, kā arī atsevišķu autoru - Kārļa Padega, Sigismunda Vidberga, Ludolfa Liberta un Niklāva Strunkes darbu izstādes. Lai pēc šīm izstādēm radītu labāku pārskatu, Ērika Adamsona muzejs kuratores Kersti Kollas (Kersti Koll) vadībā izdevis igauņu valodā bagātīgi ilustrētu mākslas zinātnieces Dr. art. Daces Lambergas grāmatu "Klasiskais modernisms. Latviešu glezniecība 20.gadsimta sākumā". Tā ir apgāda "Neputns" 2004.gada izdevuma nedaudz saīsināta, taču vienlaicīgi arī papildināta versija, kam maketu veidojis mākslinieks Tīts Jirna (Tiit Jürna).

Plašajā pētījumā aplūkots viens no spožākajiem Latvijas mākslas vēstures posmiem, to analizējot uz pasaules mākslas vēstures fona un atsevišķās nodaļās akcentējot dažādu virzienu atbalsis latviešu glezniecībā. Grāmatā aplūkota novatoriskās Rīgas mākslinieku grupas darbība un daiļrade, kurai bija ciešas personiskās un radošās saites ar igauņu māksliniekiem un avangardisma virziena nozīmīgāko apvienību - Igaunijas Mākslinieku grupu. Dace Lamberga grāmatā iepazīstina ar modernisma strāvojumu pārstāvjiem Latvijā - Jāzepu Grosvaldu, Jēkabu Kazaku, Romanu Sutu, Konrādu Ubānu, Niklāvu Strunki, Oto un Ugu Skulmēm, Valdemāru Toni, Aleksandru Beļcovu, Gustavu Kluci un citiem māksliniekiem.

Grāmatas izdošanā aktīvi piedalījās nenogurstošais Latvijas - Igaunijas kultūras starpnieks Guntars Godiņš; to atbalstīja Igaunijas Republikas Kultūras ministrija, Latvijas Republikas Ārlietu ministrija, Latvijas Republikas vēstniecība Igaunijā, Valsts kultūrkapitāla fonds (Latvija), izdevniecība "Neputns" (Latvija) un firma "Rimess OÜ" (Igaunija).

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV