Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Jāņa Akuratera muzejā notiks teātra izrāde “Nakts vīzija”

Aija Andžāne, 13.04.2010. 11:14

Ceturtdien, 15.aprīlī, plkst.18.00 Jāņa Akuratera muzejā, Rīgā, O.Vācieša ielā 6a, ciklā „Laimai Akuraterei – 100” notiks muzeja teātra pulciņa „Kolumbīne un Arlekīns” izrāde “Nakts vīzija”. Dzejnieka Jāņa Akuratera meitas Laimas Akurateres dzīvi jaunieši pārvērtīs vīzijā, izspēlējot to šaha partijā, etīdēs ar lellēm un uzzīmējot ar krāsainajiem krītiņiem...
Jāņa Akuratera muzejā notiks teātra izrāde “Nakts vīzija”

Izrādē piedalās skolēni no Rīgas Angļu ģimnāzijas (Baiba Skuja, Irma Dumpe, Ruta Vitkovska, Maija Lāce), Āgenskalna Valsts ģimnāzijas (Ieva Kārkliņa, Sindija Bokāne) un Rīgas pilsētas 2. ģimnāzija (Jānis Briedis). Režisore – Dace Skadiņa.

Jāņa Akuratera muzejā jau divus gadus darbojas teātra pulciņš „Kolumbīne un Arlekīns”, kas pulcē skolēnus no Pārdaugavas mācību iestādēm. Jaunieši Latvijas Kultūras akadēmijas pasniedzējas un Rīgas leļļu teātra bijušās aktrises Daces Skadiņas vadībā apgūst skatuves un publisko runu, aktiermeistarību un kā jaunumu šogad – arī aktierspēli ar lellēm. Muzeja pulciņa galvenais uzdevums ir teatrālā, literārā un muzikālā veidā runāt par vēsturi – par Jāni Akurateru un viņa laiku. Šajā gadā uzmanības centrā ir Jāņa Akuratera meita Laima Akuratere, kurai šogad tiek atzīmēts 100.jubilejas gads. Laimai Akuraterei, viņas dzejai un tulkojumiem ir veltīta izrāde „Nakts vīzija”.

Izrāde „Nakts vīzija” ir trīs daļās – pirmajā tiek meklētas atbildes uz jautājumu, vai viegli un kā tas ir būt dzejnieka meitai, kādas prasības tas uzliek bērnam, kuram līdzās tēva fantāzijas pasaulei, ir savs lielais sapnis par dzīvi. Kāds ir šis sapnis, kurā Kārļa Skalbes „Kaķīša dzirnavas” Laimai nevajag pašai lasīt, ja šo pasaku var izstāstīt gandrīz jebkurā brīdī pats tēva draugs – Kārlis Skalbe un kur dzejnieks Kārlis Krūza ir meitenes rotaļu biedrs.

“Dziesmās un pasakās tinās mana bērnība un mīlīga gaisma no viņiem laikiem ies man līdzi līdz mūža galam. Rītos mans tēvs ņēma mani uz pleciem, un kamēr viņš mani nesa pa saules pilno gaisu, mēs abi dziedājām „Krauklīt’s sēž ozolā”, un tas mums skanēja gaužām jauki, lai gan vārdus es vēl nepratu skaidri izrunāt. Es dziedāju no rīta līdz vakaram, jo mans tēvs man teica: „Ja tu dziedāsi, tad tev izaugs spārni!”, un ik vakarus es liku viņam apraudzīt, vai man nav izdīdzis jau kāds spārna galiņš. Tad arvien viņš mani drošināja, ka tūlīt, tūlīt būšot.” Laima Akuratere.

Vērojot pēckara gadu fotogrāfijas, liekas, ka Laimai ir apskaužama jaunība: slavenu cilvēku vide, skaisti tērpi, spožas rotaslietas. Rakstniekam blakus elegantā kundze Marija un meitiņa, kurai nekā netrūkst. Bet kāpēc Laimai vienmēr skumjas acis? Ne bez iemesla. Laimas dzīve neveidojās tā, kā meitene to bija izsapņojusi, kā būtu vēlējusies. Tā nāca pretī ar triecieniem un šķēršļiem. Laimas jaunību, nepiepildītos sapņus, likteņa ironiju un, protams, dzeju jaunieši izspēlēs šaha spēlē izrādes otrajā daļā. 

Trešajā daļā jaunieši mēģinās atklāt kāda varētu būt tā pasaule, ko līdzās reālajai, iemieso katras radošas personības fantāzija. Laimas Akurateres dzejas pasaule, kur dzīvi taps tēli no Frančesko Petrarkas, Viljama Šekspīra, Ronsāra u.c. Laimas tulkoto autoru dzejām. Šeit sastapsies lelles, ēnas, groteska un viduslaiku patoss un, skanot O.Mesiāna mūzikai, dzīve dzejā taps.

Uzliec manām acīm savas rokas, nakts, / Dāvā mieru manai dvēselei! L.Akuratere

Izrādi atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonds, LKA Teātra un audiovizuālās mākslas katedra.

 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV