Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Notiks grāmatas “Klasiskais modernisms. Latviešu glezniecība 20.gadsimta sākumā” prezentācija Rīgā

Natālija Sujunšalijeva, 21.04.2010. 13:02

Trešdien,  21.aprīlī, plkst. 15:00 sadarbībā ar Igaunijas Republikas vēstniecību Latvijā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā notiks mākslas zinātnieces Dr. art. Daces Lambergas grāmatas „Klassikaline modernism. Läti maalikunst 20.sajandi alguses. Klasiskais modernisms. Latviešu glezniecība 20.gadsimta sākumā” atvēršanas pasākums.
Notiks grāmatas “Klasiskais modernisms. Latviešu glezniecība 20.gadsimta sākumā” prezentācija Rīgā

Grāmatas izdošana igauņu valodā ir rezultāts Igaunijas Mākslas muzeja – Ērika Adamsona (Adamson-Ericu) muzeja un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ilggadīgajai sadarbībai, kas piecās izstādēs iepazīstināja Igauniju ar Latvijas klasisko modernismu. Lai pēc šīm izstādēm radītu labāku pārskatu, Ērika Adamsona muzejs kuratores Kersti Kollas (Kersti Koll) vadībā izdevis bagātīgi ilustrētu mākslas zinātnieces Daces Lambergas monogrāfiju „Klasiskais modernisms. Latviešu glezniecība 20.gadsimta sākumā”. Tā ir apgāda „Neputns“ 2004.gada izdevuma nedaudz saīsināta, taču vienlaicīgi arī papildināta versija, kam maketu veidojis mākslinieks Tīts Jirna (Tiit Jürna).

Apjomīgais pētījums veltīts vienam no spožākajiem Latvijas mākslas vēstures posmiem, to analizējot uz pasaules mākslas vēstures fona un atsevišķās nodaļās akcentējot dažādu virzienu atbalsis latviešu glezniecībā. Grāmata sniedz ieskatu novatoriskās Rīgas mākslinieku grupas darbībā un daiļradē, kurai bija ciešas personiskās un radošās saites ar igauņu māksliniekiem un avangardisma virziena nozīmīgāko apvienību – Igaunijas Mākslinieku grupu. Dace Lamberga savā darbā iepazīstina ar modernisma strāvojumu pārstāvjiem Latvijā – Jāzepu Grosvaldu, Jēkabu Kazaku, Romanu Sutu, Konrādu Ubānu, Niklāvu Strunki, Oto un Ugu Skulmēm, Valdemāru Toni, Aleksandru Beļcovu, Gustavu Kluci un citiem māksliniekiem.

Grāmatas izdošanā aktīvi piedalījās nenogurstošais Latvijas – Igaunijas kultūras starpnieks Guntars Godiņš; to atbalstīja Igaunijas Republikas Kultūras ministrija, Latvijas Republikas Ārlietu ministrija, Latvijas Republikas vēstniecība Igaunijā, Valsts kultūrkapitāla fonds (Latvija), izdevniecība „Neputns” (Latvija) un firma „Rimess OÜ” (Igaunija).

12.martā Tallinā notikusi grāmatas prezentācija Igaunijas lasītājiem, tagad arī Latvijas mākslas cienītāji var iepazīties ar šo izdevumu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV