Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

LTV1 tiešraidē būs skatāma ziedojumu akcija Kārļa Ulmaņa pieminekļa izveidei

Ieviņa Ancena, 23.04.2010. 14:25

Svētdien, 2. maijā, no plkst. 21:05 LTV1 ēterā un mājas lapā (www.ltv1.lv) tiešraidē būs skatāma ziedojumu akcija „Sašķeltā pasaule”. Sadarbībā ar Rīgas Latviešu biedrību un Nacionālās kultūras attīstības fondu rīkotās ziedojumu kampaņas mērķis - iegūt līdzekļus Latvijas brīvvalsts prezidenta Kārļa Ulmaņa piemineklim viņa nāves vietā Krasnovodskā – pilsētā, kas mūsdienās pārdēvēta par Turkmenbaši un atrodas Turkmenistānā. Akcija risināsies simboliskā vietā - Kārļa Ulmaņa dzimtajās mājās „Pikšās”.
LTV1 tiešraidē būs skatāma ziedojumu akcija Kārļa Ulmaņa pieminekļa izveidei

Latvijas Televīzija akcijas tiešraidei gatavo īpašu programmu triju stundu garumā. Tai izvēlēts zīmīgs un simbolisks nosaukums – „Sašķeltā pasaule”, kas aizgūts no tēlnieces Artas Dumpes veidotā Kārļa Ulmaņa pieminekļa projekta nosaukuma.

Kārlis Ulmanis ir vienīgais Latvijas prezidents, kuram nav sava kapu pieminekļa un pat kapa, tāpēc akcijas rīkotāji uzskata, ka šī kopš 20. gadsimta 90. gadiem neatrisinātā jautājuma atrisināšana ir cieņas izrādīšana un savā ziņā goda parāda atdošana izsūtījumā mirušajam Kārlim Ulmanim.

Akcijas laikā notiks diskusija, kurā tiks risināti vairāki ar K. Ulmaņa personību saistīti jautājumi, aplūkojot gan tādas pretrunīgas tēmas kā 1934. gada 15. maija apvērsums, Saeimas atlaišana, vadoņa kults un prezidenta pozīcija 1940. gadā, kā arī to, kāpēc tieši Kārlis Ulmanis latviešu apziņā palicis kā spilgtākais pirmās brīvvalsts laiku simbols un veiksmīgākais politiķis. Diskusijā piedalīsies Latvijā pazīstami vēsturnieki un sabiedriskie darbinieki.

LTV1 skatītājiem būs ekskluzīva iespēja uzzināt, kur un kā top prezidentam Kārlim Ulmanim veltītais piemineklis, redzēsim šī darba procesu, tiksimies ar komandu, kas strādā pie šī projekta īstenošanas. Akcijā piedalīsies arī kori diriģentu Arvīda Platpera, Jāņa Zirņa un Mārtiņa Klišāna vadībā. To repertuārā - skaistākās pirmās Latvijas brīvvalsts laika dziesmas. Savukārt par to, lai skatītāji varētu labāk iepazīt prezidenta Kārļa Ulmaņa domas un laikmeta dokumentus, gādās aktieri.

Tiešraidi vadīs Arno Jundze un Elīna Bīviņa.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV