Otrdiena, 21.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna;

Liepājā un Rīgā notiks starptautisks teātra festivāls bērniem un jauniešiem "NoMadI"

Krista Burāne, 29.04.2010. 09:46

Šogad no 24. maija līdz 1. jūnijam Liepājā un Rīgā notiks Starptautisks teātra festivāls bērniem un jauniešiem "NoMadI".
Liepājā un Rīgā notiks starptautisks teātra festivāls bērniem un jauniešiem "NoMadI"

 

Festivāla nosaukums "NoMadI" ietver sevī divas nozīmes, kas saistītas arī ar festivāla mērķiem.

Pirmkārt, "NoMadI" ir ceļotāji, kas klejo no jautājumiem pie atbildēm, no viena radīšanas brīža līdz otram, no brīnuma līdz brīnumam.

Festivāla organizētāji aicinās savus skatītājus aizraujošos iztēles ceļojumos izrādēs, kuras stāsta par tēmām, kas svarīgas ikvienam, neatkarīgi no vecuma. Tieši tāpēc katra no festivāla izrādēm var kļūt par sarunas starp lielajiem un mazajiem skatītājiem sākuma punktu, par ceļojumu vienam pie otra.

Lai pastiprinātu klejošanas teātra "laukos" sajūtu, festivālā iekļautas dejas, jaunā cirka, drāmas, objektu, muzikālās, ēnu un improvizācijas izrādes.

Otrkārt. "NoMadI" nosaukumā ietverta vārdu spēle, ar kuras palīdzību mēs sakām, ka neesam traki, ticot, ka teātris spēj atrast mūsdienīgus un aizraujošus veidus kā sarunāties ar bērniem un jauniešiem. Katra no izrādēm savā veidā piedāvās jaunu vai Latvijā neparastu izpratni par to, kas ir teātris.

Festivālā piedalīsies vienpadsmit Latvijas un ārzemju profesionālie teātri ar dažāda žanra izrādēm cilvēkiem, kuri ir vai arī jūtas jauni.

Latviju festivālā pārstāvēs pagājušās sezonas labākā izrāde bērniem "Par mammām" (NT, rež. V. Sīlis) , fantāzija folkloras stilā "Velniņi" (Daugavpils teātris, rež. V. Jansons), objektu izrāde "Vasaras sala" (Nomadi, rež.Mārtiņš Eihe, Krista Burāne), ēnu spēles "7 dienas. Genesis" (rež. S. Didžus), zīmējumu teātris "7 pasakas par Ņukucīti" (rež. V. Klausītājs) un neatkarīgā teātra "Skatuve" izrādes jauniešiem - "Miskastes bērns" (rež. I. Lūsis) un "Klase - XX gs." (rež. V. Lūriņš).

No Igaunijas pie mums viesosies jaunā cirka trupa OMAtsirkus ar izrādi, kurā spēlē jaunieši - "Aplis". Aizraujošas un smieklīgas improvizācijas ar bērnu līdzatnestajām rotaļlietām izspēlēs Teater Isenkram (Norvēģija) aktieri izrādē "Leļļu uznāciens". Dāņu grupa Batida rādīs muzikālu klaunādi "Uvertīra". Savukārt deju trupa De Stilte no Nīderlandes aicina uz aizkustinošu dejas izrādi par trīs meiteņu draudzību un laukiem "Rotaļnieks". Šo izrādi būs iespējams redzēt arī Rīgā 26.maijā Dailes teātrī.

Festivāla ietvaros notiks arī radošās darbnīcas bērniem, jauniešiem kā arī starptautiska radošā darbnīca teātra profesionāļiem, kuras laikā tiks pētītas aizliegtās tēmas teātrī, kas domāts jaunākajai auditorijai. Darbnīcā piedalīsies teātra režisori, aktieri un dramaturgi no Latvijas, Igaunijas, Dānijas un Norvēģijas.

Festivālu apmeklēs arī vairāki ārvalstu eksperti un ASSITEJ (starptautiska teātru bērniem un jauniešiem asociācija) festivālu direktori.

Ar festivālu "NoMadI" sāksies Liepājas svētki visai ģimenei "Lielmutis Fricis un Lielmute Marta".

Festivālu organizē radošā apvienība "Nomadi" un Assitej Latvija.

Tuvāka informācija par festivāla programmu un izrādēm festivāla mājas lapā - www.nomadi.lv

Biļetes uz festivāla izrādēm no 1.maija būs nopērkamas bilesupradize.lv, Liepājas teātra kasēs un pirms izrādēm.

Festivāls direktors - Mārtiņš Eihe (29790367)

Festivāla radošā direktore - Krista Burāne (29637192)

Ārzemju programmas kuratore -Sandra Lapkovska (26428632)

Latvijas izrāžu kuratore - Ilze Kļaviņa (29534702)

Festivālu atbalsta: LR Kultūras Ministrija, VKKF, Liepājas domes Kultūras pārvalde, Liepājas teātris, Liepājas Rotari klubs, Norvēģijas vēstniecība, Nīderlandes vēstniecība, Ziemeļu Kultūras punkts, Fazer, mammam.lv, satori.lv.

 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV