Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Leļļu teātrī viesosies Bjalistokas Leļļu teātris ar izrādi pieaugušajiem

Latvijas Jaunā teātra institūts, 29.04.2010. 10:01

5. maijā plkst 18:00 Latvijas Leļļu teātrī viesosies radošā grupa no Polijas – Bjalistokas Leļļu teātra, rādot latviešu skatītājiem Vladimira Nabokova viencēlienu „Pols”. Pieaugušo auditorijai paredzētā eksperimentālā leļļu teātra izrāde, kas guvusi panākumus un apbalvojumus gan Polijā, gan citviet pasaulē, Latvijā tiks rādīta Baltijas valstu tūres ietvaros.
Leļļu teātrī viesosies Bjalistokas Leļļu teātris ar izrādi pieaugušajiem

Izrādes sižets risinās 1912. gadā. Roberts Falkons Skots ar kompanjoniem ir atceļā no Dienvidpola. Viņu ekspedīcija cietusi neveiksmi – sasniedzot Dienvidpolu, komanda atradusi telti ar pārtiku, Norvēģijas karogu un vēstuli no Roalda Amundsena, kurš mērķi sasniedzis jau pirms mēneša. Šī fakta sagrauts, Roberts Falkons Skots sāk garu un bīstamu ceļojumu caur Antarktīdu mājup. Šausminošo ceļojumu apstādina sniega vētra. Iesprostota teltī vien 12 km attālumā no sava kuģa, izbadējusies un pārsalusi Skota komanda gaida nāvi. 

Šī aina ir sākumpunkts Vladimira Nabokova viencēlienam „Pols” – stāstam par cilvēkiem, kuri, jūtot nāves tuvošanos, uzsāk dialogu ar sevi un savu sirdsapziņu. Neskatoties uz apstākļiem, aukstumu un badu, viņi joprojām ir spējīgi uz varonību. Džonsons, zinot, ka ar savu pūžņojošo kāju ir slogs biedriem, izvēlas lēnu un mokpilnu nāvi, vienatnē dodoties ārā baltajā tukšumā. Flemings – vienīgais komandā, kurš spētu sasniegt kuģi un izdzīvot, bet nevarētu atgriezties un izglābt draugus, izvēlas palikt ar pārējiem līdz galam. Izrāde "skarbuma poētikā", kā to nodēvējuši poļu kritiķi, aplūko cilvēku un tā dabu eksistenciālisma gaismā, skatītājiem kļūstot par šī brīža lieciniekiem.

Autors: Vladimirs Nabokovs

Tulkotāja: Irena Levandovska

Režija: Eva Pjotrovska

Scenogrāfija: Julija Skuratova

Mūzika: Antans Jasenka

Video: Džugs Katins

Lomās: Kšištofs Bitdorfs, Jaceks Dojlidko, Rišards Doļinskis, Adams Zeleneckis

Bjalistokas vārds Eiropas leļļu mākslinieku vidū ir labi pazīstams – šajā pilsētā kopš 1974. gada atrodas viens no spēcīgākajiem leļļu izglītības centriem Austrumeiropā – Varšavas Teātra akadēmijas Leļļu mākslas fakultāte, kurā tiek sagatavoti gan jaunie Polijas mākslinieki, gan labprāt pieredzes apmaiņā brauc leļļinieki no citām valstīm. Studentiem tiek nodrošināta ne vien rūpīgi pārdomāta fiziskā, aktieriskā, balss un leļļu meistarības apmācība, bet apzināti un mērķtiecīgi doti uzdevumi, lai attīstītu pilnīgi jaunas leļļu teātra formas, veicinātu radošus eksperimentus, uzdrīkstēšanos un robežu paplašināšanu. Rezultātā Bjalistoka – tās universitāte, Leļļu teātris un studentu festivāls – kļuvis par pasaulē pazīstamu leļļu mākslas jaunrades centru. 

Bjalistokas Leļļu teātris darbojas kopš 1953. gada un ir viens no vecākajiem Polijas teātriem, kas piedāvā izrādes ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem. Pēdējo 30 gadu laikā teātris organizējis daudz nacionālu un starptautisku festivālu, īpaši pazīstams to vidū ir Starptautiskais leļļu teātra skolu festivāls, ko gan paši leļļinieki, gan kritiķi uzskata par vienu no nozīmīgākajiem leļļu mākslas notikumiem Eiropā.

Informāciju par teātri iespējams aplūkot www.btl.bialystok.pl

Biļetes Leļļu teātra kasē, cena 3,50!

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV