Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Latviešu profesionālais teātris šogad atzīmē 142 gadu jubileju

Džerijs Šterns, 18.05.2010. 10:02

2. jūnijā Latvijas Aktieru asociācija un teātris “Hamlets” aicina atzīmēt latviešu profesionālā teātra gadadienu. Dienas pasākumu sarakstā ir svinīgs pasākums Rīgas Kongresu nama laukumā pl.16:00 un studijas “Hamlets” audzēkņu izrāde teātra “Hamlets” telpās pl.19:30.

Latviešu profesionālā teātra pirmsākumi valstī iezīmējas ar Rīgas latviešu teātra darbības sākumu 1868. gadā, kurš līdz pat 1918. gadam darbojās Rīgas Latviešu biedrības paspārnē. Sākumā tas bija vairāk amatieru teātris, kurš par izteikti profesionālu pārvērtās 19. gs. 80-o gadu otrajā pusē. Teātri dažādos periodos vadīja Ā. Alunāns, H. Rode-Ēbelings, P. Ozoliņš un J. Duburs. Trupā darbojās D. Akmentiņa, A. Mierlauks, B. Rūmniece, J. Skaidrīte. Teātrī notikuši Aspazijas, R. Blaumaņa, A. Brigaderes lugu pirmiestudējumi, repertuārā bija arī pasaules dramatiskā klasika. Teātrī notika pirmās operu un operešu izrādes latviešu valodā.

“Hamlets” ir skatuves mākslas studija, kura kopš 1998. gada Latvijas Aktieru asociācijas prezidenta Rolanda Zagorska-Rolanda vadībā piedāvā jauniešiem apgūt skatuves runu, kustību un specifisko psiholoģiju, kā arī, protams, praktiskās nodarbības skatuves darbībā. Šoreiz redzēsiet tās kārtējā mācību gada audzēkņu noslēguma izrādi; jaunus kursantus sāksim uzņemt šī gada rudenī – 8. septembrī!

Tālrunis izziņām: 26595843

www.hamlets.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV