Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Klajā nāk vēl viena mākslas zinātnieces Daces Lambergas monogrāfija – „Valdemārs Tone"

Natālija Sujunšalijeva, 08.06.2010. 09:46

Piektdien, 11. jūnijā, plkst. 17:00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā notiks apgādā „Neputns" izdotās mākslas zinātnieces Dr.art. Daces Lambergas grāmatas „Valdemārs Tone" atvēršanas svētki.
Klajā nāk vēl viena mākslas zinātnieces Daces Lambergas monogrāfija – „Valdemārs Tone"

Monogrāfijas mērķis ir ievērojamā latviešu gleznotāja Valdemāra Tones (1892–1958) daiļrades un dzīves gaitas apskate, izceļot viņa personības unikalitāti. Valdemāru Toni var uzskatīt par vienu no spilgtākajām radošajām personībām latviešu kultūrā, par vienu no mūsu izcilākajiem portretistiem, kura gleznotās „Annas" kļuvušas par 20. gadsimta 30. gadu sievietes tēla etalonu.

Mākslas zinātniece Dr.art. Dace Lamberga ir veikusi iespaidīgu darbu, izveidojot monogrāfijas tekstu un atlasot vizuālo materiālu, kas ietver Valdemāra Tones izcilākās gleznas un zīmējumus (arī no privātām kolekcijām), kā arī agrāk nepublicētus fotomateriālus.

Darbs pie monogrāfijas aizsākās 1992. gadā, kad Dace Lamberga toreiz vēl Valsts Mākslas muzejā gatavoja Valdemāra Tones simtgades izstādi. Vairāk nekā desmit gadus tika apzināta gleznotāja daiļrade, notika sarakste ar mākslinieka slaveno modeli – gleznotāju Annu Dārziņu, kas dzīvoja ASV. Nozīmīgu informāciju un arhīva materiālus sniedza Tones meita Ilga Rozentāle.

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā atrodas vairāk nekā piecdesmit Tones gleznas un ogles zīmējumi, kā arī linogriezumi un skolas laika zīmējumi. 2008. gadā mirusī Tones dzīvesbiedre Aina Tone-Beikere (Lielbritānija) uzdāvināja Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam plašu arhīvu un 40 gleznas, kas deva iespēju pētīt trimdas laika daiļradi. Bez tam, pateicoties dažādiem dāvinātājiem, tika iegūts plašs dokumentālo materiālu klāsts.

Autore ir devusi Tones sniegumam mūsdienīgu vērtējumu, analizējot arī dzimtenē maz pazīstamo trimdas – Vācijas un Lielbritānijas – laiku.

„Ja īsta māksla sākas tur, kur mākslinieks iemīlas savā sižetā, tad tas ir noticies arī ar Tones sižetiem. Viņš ir izdibinājis ļoti dziļi latviešu sievietes gara īpatnības, atrazdams tajās it kā skumjas izbailes. Tās nav izbailes no ārpasaules, bet no sevis pašām, jo viņām visi skati vērsti uz iekšieni. No tā nāk arī viņu lielā apgarotība un dvēselīgums," – 1932.gadā Valdemāra Tones tēlus apcerējis rakstnieks Edvarts Virza.

Grāmata latviešu valodā ar kopsavilkumu angļu valodā. Apjoms: 352 lpp., cietais sējums. Māksliniece Inga Ģibiete.

Izdevuma atbalstītāji: Valsts kultūrkapitāla fonds, Mūsdienu mākslas centrs, Andris Kļaviņš.

Grāmatu var iegādāties labākajās Latvijas grāmatnīcās, galerijā „Istaba", grāmatu un dizaina koncepta veikalā „Lukabuka" 11. novembra krastmalā 35, izdevniecībā „Neputns" un interneta veikalā www.neputns.lv.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV