Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Aicina pieteikt projektus un idejas 2014. gada kultūras galvaspilsētas programmai

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa, 08.06.2010. 15:45

Eiropas kultūras galvaspilsētas direkcija ir izsludinājusi projektu un projektu ideju pieteikšanu, lai veidotu Rīgas kā 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu. Ikviens interesents – gan individuāli, gan kolektīvi var līdz šā gada 29. oktobrim pieteikt savas idejas un projektus.

Iecerētā Rīgas programma, kuras nosaukums ir "Force Majeure" ("Nepārvarama vara"), aicina izmantot kultūras milzīgo spēku, pārveidojot pilsētas un tās iedzīvotājus. Ar šādu programmas nosaukumu rīkotāji vēlas izraisīt plašāku diskusiju par kultūras lomu Latvijā, kā arī Eiropā un pasaulē. Īstenojot vienu no pirmajiem 2014. gada pilotprojektiem – Kultūras talkām, kas šogad pirmo reizi notika Lielās talkas ietvaros, jau notika mēģinājums stiprināt izpratni par to, ka kultūras sākas ar katru no mums, ar mūsu sētu, daudzstāvu mājas pagalmu.

Darbu ir sākusi Mākslinieciskā padome, kas, balstoties uz iesniegtajiem projektiem un darba grupas izstrādāto māksliniecisko koncepciju, veidos 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu. Rīgas programmai būs sešas tematiskās līnijas, un katrai no tām ir savs kurators Mākslinieciskajā padomē.

Tematisko līniju "Okeāna alkas" vadīs pieredzējušais režisors, kurš bija iesaistīts arī Rīgas 800 gadu svētku veidošanā, Uģis Brikmanis. Līnijas "Brīvības iela" kurators ir žurnālists, diskusiju raisītājs un filosofs Gints Grūbe, "Izdzīvošanas komplekta" kuratore ir pieredzējusī un starptautisku atzinību guvusī Latvijas Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese, "Ceļu kartes" kuratore – Jaunā teātra institūta vadītāja, iedzīvotāju līdzdalības projektu vadītāja un Eiropas kultūras mēneša 2001. gadā rīkotāja Gundega Laiviņa, "Dzintara āderes" (programmas jauna starptautiskā sadarbības tīkla) kuratore – Ārlietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja, Francijas pavasara un Latvijas kultūras sezonas Francijā viena no rīkotājām Vita Timermane-Moora, "Rīgas karnevāla" kuratore – Rīgai -800 vicedirektore un Eiropas kultūras galvaspilsētas direkcijas vadītāja Diāna Čivle. Mākslinieciskajā padomē darbojas arī 2014. gada grafiskās identitātes un zīmes autors, mākslinieks Egils Mednis.

Rīkotāji lūdz potenciālos projekta iesniedzējus ņemt vērā, ka ikviens var sazināties ar programmas kuratoriem un Eiropas kultūras galvaspilsētas direkciju, lai pārrunātu visus interesējošos jautājumus. Tāpat projektu iesniedzēji tiek aicināti veidot projektus tā, lai tiktu paredzēta plaša iedzīvotāju līdzdalība pasākumos, lai parādītos eiropeiskais Rīgā, kā arī lai veidotos svaigs skatījums uz kultūras pasākumiem, jauna saskarsme ar iedzīvotāju un ar sadarbības partneriem citur Eiropā.

Tāpat, lai varētu koordinēt visa gada pasākumu norisi, pasākumu telpas un laika grafiku, Eiropas kultūras galvaspilsētas direkcija aicina iesūtīt informāciju par lieliem starptautiskiem pasākumiem, kas tiek plānoti Rīgā un citur Latvijā 2014. gadā.

Papildinformācija: Ar Rīga 2014 programmas māksliniecisko koncepciju (grāmatā „Force Majeure"), un projekta iesniegšanas kārtību iespējams iepazīties interneta vietnē: www.kultrix.lv; Eiropas kultūras galvaspilsētas direkcijas tālruņi informācijai 67043635, 67043639.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV