Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Džūda Lovs saņems balvu Karlovi Vari festivālā

kinokino.lv, 09.06.2010. 14:27

Britu aktieris Džūda Lovs tiks apbalvots ar Čehijā notiekošā Karlovi Vari festivāla Prezidenta godalgu. Festivāls Čehijas kūrortpilsētā notiks 45.reizi, un šogad tas risināsies no 2. līdz 10.jūlijam.
Džūda Lovs saņems balvu Karlovi Vari festivālā

Aktierim Džūdam Lovam šis gods tiek izrādīts viņa kino sasniegumu, kā arī teātra lomu dēļ. Lovs ar aktiermākslu sāka nodarboties jau 13 gadu vecumā jauniešu teātrī, bet vēlāk arī citās teātra trupās un TV filmās. Par pirmo nozīmīgo kino lomu kļuva darbs filmā VAILDS 1997.gadā, bet jau 1999.gadā viņš saņēma ASV Kinoakadēmijas nomināciju par lomu filmā TALANTĪGAIS MISTERS RIPLIJS. Otro Oskara nomināciju Lovs saņēma par lomu filmā AUKSTAIS KALNS 2004.gadā. Aktieris ir filmējies gan mazāka budžeta darbos, gan Holivudas kases grāvējos, no kurām pēdējā nozīmīgā ir doktora Vatsona loma Gaja Ričija ŠERLOKĀ HOLMSĀ. Lovs aktīvi piedalās arī vairākos labdarības fondos.

45. Karlovi Vari kinofestivāls sāksies 2.jūlijā. Tas ir viens no senākajiem filmu festivāliem pasaulē un ir lielākais festivāls Centrālajā un Austrumeiropā. Tas ieņem stabilu vietu starp Eiropas nozīmīgākajiem festivāliem, tādiem kā Kannu, Berlīnes, Venēcijas un Sansebastianas filmu festivāliem.

Jau pirms Otrā Pasaules kara toreizējā Čehoslovākijā kino entuziasti plānoja izveidot filmu festivālu. Tas izdevās pēc kara, proti, 1946.gadā, kad Kultūras ministrija nolēma turēties pie šīs idejas un atbalstīt nacionālo kino. 1946.gadā notika pirmais festivāls, tiesa tā bija filmu skate bez konkursa, kurā bez nacionālajām filmām tika demonstrētas arī amerikāņu, franču, angļu, zviedru un citas filmas.

Aukstā kara gados festivāla gaisotni un programmu lielā mērā noteica Čehoslovākijas atrašanās PSRS interešu blokā, kas nozīmēja arī propagandas klātbūtni filmu programmā, reklāmas saukļos un noformējumā. Šajā laikā Karlovi Vari festivāls reaģēja uz aktuālajiem notikumiem politikā un politiskajā domā, kustībās.

Pēc PSRS sabrukšanas un Čehoslovākijas sadalīšanās divās neatkarīgās valstīs Karlovi Vari festivāls atbrīvojās no politiskā spiediena un ieguva neatkarību filmu programmu izveidē. Karlovi Vari festivāls piedāvā vairākas programmas, parasti tiek veidota arī nacionālā kino programma, kā arī dažādi tematiski konkursi.

Ziņa publicēta sadarbībā ar kinokino.lv.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV