Sestdiena, 18.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Inese, Inesis, Ēriks;

Vladimirs Leščovs saņem žūrijas atzinību Hirosimas starptautiskajā animācijas filmu festivālā

Zanda Dūdiņa, 16.08.2010. 13:17

No Japānas ar triumfu atgriezies Vladimirs Leščovs un viņa animācijas īsfilma Spārni un airi. Hirosimas Starptautiskajā animācijas filmu festivālā (07.08.2010 – 11.08.2010), kas ir viens no nozīmīgākajiem animācijas filmu festivāliem pasaulē, filma ieguvusi starptautiskās žūrijas īpašo balvu.
Vladimirs Leščovs saņem žūrijas atzinību Hirosimas starptautiskajā animācijas filmu festivālā

Hirosimas filmu festivāls norisinās katru otro gadu un šogad atzīmēja savu 25. gadskārtu. Vladimira Leščova filmas tajā demonstrētas jau ceturto reizi un atzinīgi novērtētas trešo reizi pēc kārtas - speciālbalvas (Special Prize) saņemtas 2006. un 2008. gadā, savukārt 2010. gadā - žūrijas īpašā balva (Special International Jury Prize)!

Starptautisko pirmizrādi Spārni un airi piedzīvoja 2009. gada jūnijā konkursa programmā Anesī festivālā, kas ir nozīmīgākais animācijas filmu festivāls pasaulē, un kopš tā laika tikusi iekļauta daudzu citu animācijas festivālu konkursu programmās.

Akvareļa tehnikā veidotā filma Spārni un airi ir emocionāli iespaidīga atskatīšanās bijušā lidotāja pagātnē un visā, kas ar viņu noticis garajā ceļā no lidlauka līdz pamestai laivu stacijai – tur ir gan Debesis, gan Zeme, gan Sieviete. Vienlīdz būtisks ir arī izteiksmīgais skaniskais noformējums – filmas mūzikas autori ir kanādieši Pjērs Īvs Drapo (Pierre Yves Drapeau) un Normans Rožē (Normand Roger).

Spārni un airi ir jau piektā Vladimira Leščova animācijas filma un, līdzīgi kā iepriekšējās, guvusi starptautisku atzinību animācijas filmu profesionāļu vidū. Pirmās divas filmas (Vēstule (2002) un Vectēva medus (2002)) tapušas, apgūstot animācijas filmu specifiku Zviedrijā. Atgriežoties Latvijā, filmu studijā Rija tika producēta filma Bezmiegs (2004), nākamā filma Zuduši sniegā (2007) tapa sadarbībā ar studiju Jet Media. Spārni un airi (2009) ir pirmā filma, kas tapusi Vladimira Leščova paša izveidotajā studijā Lunohod, kur patlaban turpinās darbs pie nākamajām filmām.

2009. gadā Vladimira Leščova filma Spārni un airi saņēma Nacionālo balvu Lielais Kristaps kā labākā animācijas filma un nominācijas Labākais animācijas režisors un Labākais animācijas mākslinieks.

Filma tapusi ar Valsts Nacionālā kino centra un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV