Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Cēsu muzejs saņem vērtīgu dāvinājumu

Daiga Janševska, 27.08.2010. 12:37

Cēsu Vēstures un mākslas muzeja pārziņā ir nonācis vēsturisks foto albums „Wenden" ar vairāk nekā pirms 115 gadiem uzņemtām fotogrāfijām, kurās iemūžinātas ne tikai Cēsīs, bet arī tuvākā apkārtne. Daži attēli pat liecina par notikumiem, kuros piedalījušās augstas Krievijas impērijas amatpersonas.
Cēsu muzejs saņem vērtīgu dāvinājumu

Unikālo atradumu Cēsu muzejam uzdāvināja Rīgā iznākošā laikraksta „Vestji Segodnja" žurnālists Nikolajs Kabanovs. Vēsturiskais albums atrasts jūlija nogalē, kādas senas Bulduru vasarnīcas vecu mantu kaudzē.

Uz albuma sarkanā kalikona vāka iespiests rotājums un Cēsu vāciskais nosaukums „Wenden". Albuma 18 lapās fiksēti XIX gs. beigu Cēsu un tuvākās apkārtnes skati, kuru precizēšanā Kabanova kungs griezās pie Cēsu muzeja speciālistiem.

„Gandrīz zem visām fotogrāfijām īsas anotācijas krievu valodā. Daļā fotogrāfiju apakšējā stūrī iespiests „Е. Ломань", kas, domājams, norāda uz fotogrāfu. Fotogrāfijas tapušas 1892. – 1894. gadā. Vairāk nekā pirms 115 gadiem fotografētajos attēlos iemūžinātas ne tikai Cēsis, bet arī Bērzaine, Raiskuma pārceltuves un krogus apkārtne. Zem vienas no fotogrāfijām parakstīts „Mana vasarnīca Bērzainē 1893. gadā", kas norāda uz līdz šim nenoskaidroto albuma īpašnieka saistību ar Cēsīm. Daži attēli liecina par notikumiem, kuros piedalījušās augstas Krievijas impērijas amatpersonas. Turpmākajā izpētē vēl varētu precizēt albumā ievietotās fotogrāfijas," pēc albuma apskates secina Cēsu Vēstures un mākslas muzeja galvenais speciālists zinātniski pētnieciskajā darbā Tālis Pumpuriņš.

Cēsu Vēstures un mākslas muzejs ir pateicīgs Nikolajam Kabanova kungam, ka viņš piekrita šo unikālo albumu uzdāvināt Cēsu muzejam. Šīs agrīnās, Latvijas foto pirmsākumos tapušās fotogrāfijas ir būtisks papildinājums muzeja krājuma foto kolekcijai.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV