Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Jāņa Akuratera muzejā sabrūk dzejnieka dārza mājiņas ārsiena

Sandra Zobena, 03.09.2010. 10:28

1. septembrī dažas minūtes pēc plkst. 14.00 Jāņa Akuratera muzejā sabruka dzejnieka dārza mājiņas ārsiena, par ko dienas gaitā ziņoja gan Latvijas Televīzija, gan TV 3 ziņas. Finansējuma trūkuma dēļ ēka jau daudzus gadus bija avārijas stāvoklī un muzeja vajadzībām to nevarēja izmantot, jo tās tehniskais stāvoklis apdraudēja gan apmeklētāju, gan muzeja darbinieku veselību un dzīvību.
Jāņa Akuratera muzejā sabrūk dzejnieka dārza mājiņas ārsiena

Jāņa Akuratera muzeja kompleksa restaurācija un rekonstrukcija bija iekļauta programmā „Kultūra – 2018".

Koka savrupmāja Torņakalnā uzcelta 1933. gadā pēc arhitekta Vernera Vitanda projekta, 2006. gadā ēkai piešķirts Vēstures pieminekļa statuss (Nr. 8596).

Šobrīd muzejs piesaista apmeklētājus ar savu maksimālo autentiskumu. Ar VKKF finansiālo atbalstu restaurētas memoriālās bīdermeiera stila mēbeles, klavieres, 18. gadsimtā Anglijā izgatavotais stāvpulkstenis. Pamatekspozīcijā piecās telpās divos stāvos aplūkojamas Akurateru ģimenes piemiņas lietas, personīgās bibliotēkas grāmatas ar unikāliem ierakstiem un veltījumiem, Voldemāra Tones, Konrāda Ubāna, Niklāva Strunkes, Oskara Kalēja, Jāņa Jaunsudrabiņa mākslas darbi, tekstilijas u.c.

Tā ir māja, kuras iekārtojums un atmosfēra ieved 20. gs. 30. gadu radošās inteliģences dienas ritmā un svētku noskaņās, atspoguļo gan pragmatisko, gan cildeno...

Tajā pašā laikā finansējuma trūkuma dēļ nams atrodas kritiskā stāvoklī, tā apkures sistēma ir nolietojusies. Ja netiek nodrošināta ēkas saglabāšana un restaurācija, tiek apdraudēta arī unikālo autentisko muzeja priekšmetu saglabāšana, jo netiek nodrošināts atbilstošs temperatūras un mitruma režīms.

Jāņa Akuratera muzejs ir tikai viens no desmit Memoriālo muzeju apvienībā ietilpstošajiem muzejiem. Arī visas Raiņa un Aspazijas muzeja ēkas (māja Rīgā, Baznīcas ielā 30, Raiņa un Aspazijas vasarnīca Majoros, keramikas ekspozīcijas ēka Raiņa „jaunu dienu zemē" Jasmuižā, dzejnieka dzimtās mājas Tadenavā) praktiski atrodas avārijas stāvoklī. Krišjāņa Barona muzejs, kas šogad svin savu 25. jubileju, visus šos gadus nav pieredzējis pat kosmētisko remontu...

Rūdolfs Blaumanis, Andrejs Upīts, Krišjānis Barons, Aspazija, Janis Rozentāls, Rainis, Jānis Akuraters, Ojārs Vācietis – tas ir vesels gadsimts latviešu kultūrā, kura piemiņu ir gods glabāt MMA muzejiem. Cik ilgi vēl?

Krišjānim Baronam šogad 175. dzimšanas diena, Aspazijai un Rainim – 145...

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV