Otrdiena, 30.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Liāna, Lilija, Alta;

Izglītības programma pieaugušajiem aicina piedalīties Romantisma kūrē

Natālija Sujunšalijeva, 07.09.2010. 16:54

Atklājot jaunu sezonu, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Jāņa Akuratera muzejs un Latvijas Nacionālā opera piedāvā izglītības programmu „Romantisma kūre". Romantisma kūres notiks reizi nedēļā no 16. līdz 29. septembrim un aicinās atraisīt mezglu, kas sien pie ikdienas darbiem, un ļauties jūtu, ilgu un fantāzijas lidojumam.
Izglītības programma pieaugušajiem aicina piedalīties Romantisma kūrē

Kas ir Romantisms? Šodien uz šo jautājumu mēs katrs sniegsim savu atbildi. Vieniem „romantisms" saistās ar dziļu jūtu pasauli, emocionāliem pārdzīvojumiem, citiem ar attālināšanos no realitātes šķietami stabilā pamata. Izglītības programma „Romantisma kūre" piedāvā iejusties 19. gadsimta romantismā – periodā, kura laikā radītas izcilas, joprojām apjūsmotas kultūras vērtības.

19. gadsimta sākumā jēdziens „romantisms" kļuva par estētisku kategoriju literatūrā, tēlotājā mākslā un mūzikā, nostājoties pretstatā klasicisma tradīcijai. Plaukstošajā urbanizētajā vidē romantisms veidojās par sava veida sabiedrības kustību, kur iztēle un emocijas ar pārsteidzošu spēku centās lauzt racionālo vidi un dzīves tikumus.

Izglītības programmas ietvaros tiks meklētas atbildes uz jautājumiem, kā romantisma laikā sevi sajuta radošās personības, kas bija viņu iedvesmas avoti un kā veidojās mākslas darbs. Programma veidota kā turpinājums Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izglītības programmai „Mākslas stilu un virzienu skola", šoreiz visu uzmanību veltot vienam mākslas virzienam un to iepazīstot arī mūzikā un literatūrā. Tas iespējams pateicoties Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Jāņa Akuratera muzeja un Latvijas Nacionālās operas sadarbībai.

Ievads romantisma laika mākslā notiks LNMM Ārzemju mākslas muzejā, kas apmeklētājus pie sevis uzņems neilgi pirms muzeja slēgšanas septembra beigās. Romantisma laika mākslas darbi tiks apskatīti muzeja kolekcijā. Programmas dalībniekiem būs iespēja dzirdēt aizraujošu stāstu par romantisko mākslinieku – Indonēzijas princi un viņa saikni ar Rīgu.

Romantiskās literatūras vakars sāksies saulrieta brīdī rakstnieka Jāņa Akuratera muzejā. Apmeklētājiem tiks piedāvāts ieklausīties romantismam raksturīgos piemēros literatūrā un izjust J. Akuratera mājas radošo garu.

Savukārt Opera piedāvās ielūkoties topošā baleta „Sapnis vasaras naktī" jauniestudējuma mēģinājumu procesā. Apmeklētājus gaida tikšanās ar ungāru horeogrāfu Juriju Vamošu (Youri Vàmos), kā arī īsta baleta mēģinājuma vērošana un iespēja redzēt baleta māksliniekus tuvāk, nekā jebkad. Vietu skaits ierobežots!

Programma:
1. tikšanās reize: 16. septembris / plkst. 17:00 / LNMM Ārzemju mākslas muzejs
Romantisms mākslā
Romantisms mākslā un stāsts par Indonēzijas princi

2. tikšanās reize: 24. septembris / plkst. 19:18 / Jāņa Akuratera muzejs
Romantisms literatūrā
„Norietā..." – Gaismas un tumsas spēles romantisma vīzijās

3. tikšanās reize: 29. septembris / plkst. 14:00 / Latvijas Nacionālā opera
Romantisms mūzikā
Atklātais mēģinājums „Sapnis vasaras naktī"

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV