Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Iespaidi par filmu „Norbits”

Nils Auziņš, 03.05.2007. 08:45 | komentāri (5)

Pieņemsim, ir pagājusi gara darba nedēļa un cilvēks vēlas izklaidi. Viņš traucas uz kinoteātri, lai saņemtu kustīgo bildīšu masāžu, kas liek smieties, raudāt un uz mirkli aizmirst līzinga maksājumus. Ja izvēle ir Edija Mērfija komēdija Norbits, tad saturaties dāmas un kungi, jo tā tik ir komēdija ne- pa- jokam.
Iespaidi par filmu „Norbits”
Edijs Mērfijs nav ar pīpi uz jumta pirmo reizi. Šī komiķa pieredzes laukā ietilpst ASV tik populārā "stand up comedy" gadi un ne viena vien filma, protams. Par viņa kāri iejusties vairākās lomās vienlaicīgi liecina pērnie kino veikumi, it sevišķi var novērot pastiprinātu tieksmi iejusties korpulentu cilvēku ampluā. Šķiet gadu gaitā Mērfijs ir sapratis, kas ir kas populārās komēdijas pasaulē un šī filma varētu būt tāds kā kino dimants - noslīpēts līdz perfekcijai, atmetot visu lieko un, atstājot pašu esenci. Jūs saņemsiet pašu labāko dārgo skatītāj!

Sižets ir ellīgi asprātīgs, ko tur liegties. Gandrīz vai uznāk skaudība, iedomājoties, ka ir tādi cilvēki, kas spēj tik kompakti iepakot vienā filmā to cilvēk būtnei svarīgāko. Šeit meistarīgi tiek atklāta cilvēka dzīves traģēdija un nolemtība, bet netiek aizmirsts, ka ir vēl arī cerība neskatoties uz tik drūmo realitāti. Caur Norbita tēlu psiholoģiski smalki tiek atainota likteņa spēle, kurā šim konkrētajam varonim šķietami nav paveicies. Norbitu zīdaiņa gados "aizmirst" uz ķīniešu restorāna kāpnītēm un kā vēlāk noskaidrojas, tad restorāns ar gudru ziņu pilda arī bāreņu patversmes funkcijas. Bet nevajag nokārt degunu, jo kā smejies, tie pēdējie būs tie pirmie.

Tomēr ceļš uz personīgo paradīzi nav rozēm kaisīts, jeb no otras puses ir, taču rozes duras kāju pēdās nevis tikai smaržo. Norbita smagais krusts ir viņa ļaunā sieva Rasputija, kuras miesas parametri nav vidējais standarts. Sieva viņu smacē ne tikai fiziski, bet nospiež arī Norbita dvēseli, kura plosās kā putns, kuram nogriezti spārni. Jēgu Norbita sarežģītajā dzīves situācijā atgriež bērnības draudzene, ar kuru viņi kopā piedzīvojuši skaistus mirkļus - vizinājušie uz divriteņiem un rokas sadevušies devuši vaļu zarnu trakta izvadfunkcijām un ko tik vēl ne. Norbitam nākas cīnīties par vietu zem saules un filma māca, ka viss vēl nav zaudēts. Mīlestība nenāk viegli, bet atnāk un tādā garā...

Ak! Kaut vairāk būtu šādas filmas, kuras vieš tik cerīgu un pozitīvu noskaņu. Tā jau pietiek pasaulē briesmu un negāciju, tāpēc Mērfijs visgudri fokusē skatītāja uzmanību uz dibeniem, pēc tam jau konkrētāk uz anālo atveri. Kā tu cilvēks nepasmaidīsi par tādu provokāciju? Neesam taču roboti. Un cilvēka noslēpums šajā filmā atklājas šokējoši spilgti, tauki ļum un miesa iesprūst starp visādiem priekšmetiem. Ne kuram katram piemīt drosme skatīt vaigā patiesības mirkli. Varbūt tāpēc daži cilvēki pamet zāli jau filmas pirmajās desmit minūtēs?

Summējot kopā iespaidus šķiet ir sanākusi ģeniāla filma, kuras spēks ir tik liels, ka liekas autoriem ir izdevies radīt angliski tā saucamo "killer joke". Šķiet filma ir tik smieklīga, ka pastāv reāls risks pārdozēt un zaudēt daļu no veselā saprāta. Tas var novest pie stāvokļa, kad apkārtējās vides uztvere zaudē asumu un ir grūti izšķirt nianses. Tomēr no visas sirds iesaku, jo noskatoties šo šedevru piedzīvosiet kaut ko atklāsmei līdzīgu un ja izturēsiet līdz filmas beigām būsiet jau pavisam cits cilvēks.

Lomās: Eddie Murphy, Thandie Newton, Terry Crews, Cuba Gooding Jr., Eddie Griffin, Clifton Powell, Katt Williams, Mighty Rasta, Floyd Levine, Anthony Russell, Pat Crawford Brown, Jeanette Miller, Marlon Wayans

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV