Otrdiena, 30.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Liāna, Lilija, Alta;

Iznācis literatūras žurnāla "Latvju Teksti" pirmais numurs

Latvijas Literatūras centrs, 15.09.2010. 10:01

Klajā nācis jauna literatūras žurnāla "Latvju Teksti" pirmais numurs. Iecerēts, ka žurnāls iznāks vismaz četras reizes gadā.
Iznācis literatūras žurnāla "Latvju Teksti" pirmais numurs

Nosaukums "Latvju Teksti" ir pašironisks un laikmetīgs. Vārds "Latvju" apliecina cieņu pret tradīciju, velkot paralēli ar "Latvju rakstiem", savukārt vārds "teksti" spilgti atbilst modernā laika paradigmai, kur viss, kas valodā top rakstveidā, tiek saukts par tekstiem - gan dzeja, gan proza, gan citu žanru literatūras darbi.

"Tik trūcīgi ar literārajiem izdevumiem Latvijā nav bijis pat kara laikā. Ekonomiskā nabadzība veicina intelektuālo nabadzību, tukšuma sajūtu, vienaldzību. Kāda autora grāmatas iznākšana bieži vien paliek tikai noticis fakts, pat ja tā ir ļoti labas un būtiskas grāmatas iznākšana. Dažas izkaisīti nopublicētas recenzijas neraksturo literārā procesa kopainu, tas var izdoties tikai regulāri iznākošiem vairākiem literāriem žurnāliem, kam ir katram sava niša, materiālu atlases princips un stils," žurnāla ievadslejā raksta "Latvju Tekstu" galvenais redaktors Guntars Godiņš. Žurnāla veidotāji iecerējuši radīt priekšstatu par latviešu mūsdienu literatūru kā daudzveidīgu un aktīvu procesu, kuru vienlīdz nosaka gan tradīcijas, gan novatoriski meklējumi. Paredzams, ka "Latvju Teksti" kļūs par diskusiju platformu dažādiem viedokļiem un aktivizēs literāro procesu.

"Latvju Tekstu" pirmajā numurā: Rudītes Kalpiņas eseja, Marta Pujāta un Annas Auziņas dzeja, Ingas Ābeles un Gundara Ignata stāsti, Federiko Garsijas Lorkas dzejoļi Arvja Vigula atdzejojumā, Gundegas Repšes saruna ar Ingu Ābeli, Guntara Godiņa saruna ar Jānu Kaplinski, recenzijas un anotācijas par jaunākajām dzejas un prozas grāmatām, pārskats par PVN likmes ietekmi uz Latvijas grāmatniecību, ieskats mūsdienu franču literatūrā un citi raksti.

Žurnāla galvenais redaktors ir Guntars Godiņš, redkolēģija: Liāna Langa, Kārlis Vērdiņš, Jānis Ozoliņš. Māksliniece: Zane Ernštreite. Izdevējs: Latvijas Literatūras centrs. "Latvju Tekstu" pirmais numurs nāk klajā ar Valsts kultūrkapitāla fonda un SIA "Arctic Paper Baltic" atbalstu. Žurnālu var iegādāties grāmatnīcās un preses kioskos. Cena Ls 1,50.

Tā kā šogad netiek piešķirta tradicionālā Dzejas dienu balvu par labāko dzejas un atdzejas grāmatu, žurnāls "Latvju Teksti" pasniedz savu balvu par labāko dzejas un atdzejas grāmatu. Žurnāla pirmā numura atvēršana un balvas pasniegšana notiks Dzejas dienu ietvaros sestdien, 18.septembrī plkst.19.00, Klasiskā dzejas vakarā klubā "Hamlets" (Jāņa sētā 5).

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV