Otrdiena, 30.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Liāna, Lilija, Alta;

Raiņa muzejā notiks sarīkojums „Rainis, Antons Kūkojs un latgaliešu kāzu ieražas"

Sandra Zobena, 20.09.2010. 14:46

Rudens Latvijā tradicionāli ir ne tikai dzejas, bet arī kāzu laiks. Kaut arī vispārējā demokrātija arī kāzu svinēšanu padarījusi par visnotaļ brīvu pasākumu, kad ikviens pēc patikas var izvēlēties, kur un kā svinēt savus svētkus, tomēr netiek aizmirstas un godā turētas arī tradīcijas.
Raiņa muzejā notiks sarīkojums „Rainis, Antons Kūkojs un latgaliešu kāzu ieražas"

Katrā novadā tās cauri gadsimtiem allaž bijušas atšķirīgas. Kāzas parasti saistās ar jautrību, smieklīgām un atraktīvām izdarībām. Tomēr tas ir ļoti nopietns solis jaunā pāra dzīvē – līdzās „lustēm" ir arī pārdomas, skumjas par bezrūpīgo bērnību, jaunību, pāreja no meitas sievas kārtā, neziņa par nākotni un dzīvi pie vīra. Lai jaunā pāra ģimenes dzīve būtu laimīga un attiecības saskanīgas, skumjas un asaras, kas senāk kāzu norisē bija neiztrūkstošas, kliedētas ar jautrību, apdziedāšanās dziesmām, īpašām izdarībām un rituāliem.

19. gadsimta astoņdesmitajos gados arī topošais dzejnieks Rainis, toreiz vēl Pēterburgas universitātes juridiskās fakultātes students Jānis Pliekšāns, lietuviešu valodnieka, zinātnieka, Pēterburgas universitātes privātdocenta Eduarda Voltera mudināts, pievērsās latgaliešu kāzu tradīciju izpētei.

Brīvdienās dzīvojot vecāku nomātajās muižās Vasiļovā un Jasmuižā, Rainis no vietējām teicējām Marijas Švedes, Varvaras Kondovnikas un Aglonā dzimušās Žurilines pierakstījis kāzu un apdziedāšanās dziesmas un vēlāk iekļāvis tās savā apcerējumā „Daugavpils apriņķa Višķu pagasta kāzu ieražas", kas iespiests 1890. gadā E. Voltera sastādītajā krājumā.

Tā nu ir sagadījies, ka šogad jubileja ne tikai pašam dzejniekam, bet arī viņa pirmā nopietnākā pētījuma publikācijai.

Savukārt Latgales dzejnieks, mākslinieks un režisors Antons Kūkojs šogad svinētu savu 70. dzimšanas dienu. Viņš – arī pirmā etnogrāfiskā latgaliešu kāzu uzveduma „Kuozys Latgolā" autors. Iestudējuma pirmizrāde notika 1974. gadā.

Šo triju faktu sakritība mudināja izveidot īpašu sarīkojumu „Rainis, Antons Kūkojs un latgaliešu kāzu ieražas", kura tapšanu atbalstīja VKKF, VA Memoriālo muzeju apvienība, Aizkalnes tautas nams, Rēzeknes novada pašvaldība, Nautrēnu pagasts, Rēzeknes pilsētas kultūras nams un Rēzeknes Augstskola.

Pasākuma programma:

25. septembrī Raiņa muzejā „Jasmuiža", Aizkalnes tautas nama zālē (Preiļu novads, Aizkalne) sarīkojums:
plkst. 12.00 seminārs „Rainis un latgaliešu folklora, kāzu ieražas":
Angelika Juško-Štekele (Rēzeknes Augstskola) „Folkloras apzināšana Latgalē. Raiņa vākums"
Janīna Kursīte-Pakule (Latvijas Universitāte) „Latgaliešu kāzu ieražas"
Iveta Dukaļska (Rēzeknes Augstskola) „Kāzu mūzika Latgalē"
Vija Ancāne (Aglonas Maizes muzejs) „Ēdieni latgaliešu kāzās"

plkst. 14.30 dziesmu un rotaļu saspēle „Kuozys Latgolā"
Piedalās: Rogovkas etnogrāfiskais ansamblis, Nautrēnu pagasta kultūras nama dramatiskais kolektīvs, deju kopa „Dziga", „Dzigas muzikanti".

Tuvāka informācija pa tālr. 29487589; 65329313 vai e-pastu: jasmuiza@memorialiemuzeji.lv, kā arī www.memorialiemuzeji.lv.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV