Otrdiena, 30.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Liāna, Lilija, Alta;

Pastariņa muzejā apskatāmi kurzemnieku deķi

Agita Pumpure, 29.09.2010. 09:38

Pastariņa muzeja ekspozīcija "Pastariņa pasaule" papildināta ar jaunām rudenīgi krāsainām gultas segām jeb deķiem, ko Tukuma muzeja Audēju darbnīcā izdarinājusi Tautas daiļamata meistare Ruta Švampe. Viņa muzeja krājumā izpētījusi pagājušā gadsimta sākumā austās segas, izvēlējusies Ziemeļkurzemei visraksturīgākos paraugus un izgatavojusi precīzus atdarinājumus.
Pastariņa muzejā apskatāmi kurzemnieku deķi

Muzejā apskatāmās Ziemeļkurzemei raksturīgās segas ir dažādās tehnikās. Vecmāmiņas istabā uz gultas klāts vienkāršs pelēcīgs deķis ar dažām svītriņām galos, kas sašūts no diviem gabaliem. Lauku mājās platākas segas nemaz nevarēja noaust, tad nu divas segu pusītes pa vidu sašuva kopā. Oriģināls muzejā nonācis no Sēmes pagasta „Tīdām" un 20. gadsimta sākumā to audusi Elza Georga. Otrai gultai vecmāmiņas istabā pārklāta rūtaina acainajā trinītī austa sega, kas tāpat sašūta no divām atsevišķi austām pusītēm. Šīs segas prototips darināts Vānes pagasta „Krastiņos".

20. gadsimta trīsdesmitajos gados gadatirgos bija nopērkamas platajās stellēs darinātas segas. Kurzemnieku amatnieku austie krāšņie ķēžu deķi bija populāri arī Dzirciemā. Gareniski svītraini ripsa vai trinīša tehnikā darināti deķi, uz kuriem labi izceļas ielasītie rupjas dzijas pārstaipi, pārklāti gultām „Bisnieku" saimnieku un bērnu istabās. Oriģināli muzeja krājumā nonākuši no Vānes un Smārdes pagastiem.

Pastariņa muzeja ekspozīcija veidota restaurētajā dzīvojamajā mājā, atbilstoši priekšstatiem par vidēji turīgas vecsaimnieku dzimtas dzīvesveidu 20. gadsimta vidū, kad šeit saimniekoja rakstnieka Ernesta Birznieka-Upīša brālis Kārlis. Nozīmīga vieta ierādīta tieši rokdarbiem.
Pateicoties R. Švampei, ekspozīcija kļuvusi vēl krāsaināka, savukārt vērtīgie oriģināli nonākuši muzeja krātuvē un tiks pasargāti no gaismas un putekļu iedarbības, kā arī apmeklētāju roku pieskārieniem. Pieredzes bagātā audēja R. Švampe ir pētījusi gan aušanas tehnikas, gan krāsu salikumus un izmantotos materiālus, tāpēc atdarinājumi ir ļoti kvalitatīvi.

Pastariņa muzejs ir iecerējis turpināt tekstiliju kopiju darināšanu un papildināt ekspozīciju ar aizkariem, sienas deķīšiem, tamborētām un izšūtām sedziņām. Tautas lietišķās mākslas studijas „Durbe" dalībniecēm tā ir iespēja pētīt Ziemeļkurzemei raksturīgās tekstiltehnikas un aušanas tradīcijas.

Aicinām apmeklēt Pastariņa muzeju un iepazīt seno amatu tradīcijas.

Informācija: Sanita Ratniece, tālr. 2865109, e-pasts: pastarinamuzejs@inbox.lv

Muzeja darba laiks: T.-Sv. 10.00-17.00

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV