Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Rīgā nodibināta Marsela Prusta biedrība

EasyGet.lv, 12.10.2010. 14:11

Latvijā ir dibināta „Rīgas Marsela Prusta biedrība", līdz ar to galvaspilsētā turpmāk klātesošs un jūtams būs franču literārā ģēnija Marsela Prusta mantojums un gars, ziņo ¼ Satori vadītājs Reinis Tukišs.

Biedrības dibināšanas sapulci, kura tika noturēta piektdien, 8.oktobrī, Rīgā, ¼ Satori grāmatnīcā, ar savu klātbūtni pagodināja Francijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Latvijā Šantāla Puarē (S.E. Mme Chantal POIRET) un Francijas Kultūras centra Rīgā vadītājs Žans-Luī Lepretra kungs. Īpašs cieņas apliecinājums bija „Prusta draugu biedrības" ğenerālsekretāres Mireijas Naturelas klātbūtne, kura vainagojās turpmākas sadarbības solījumos.

Rīgas Marsela Prusta biedrības dibinātāji lēma savu darbību veltīt, lai:
Sekmētu franču rakstnieka Marsela Prusta literārā mantojuma apguvi Baltijas jūras reģionā;
Sekmētu Rīgas kā Baltijas jūras reģiona galvenā kultūras centra izveidi;
Sadarbībā ar Francijas Kultūras centru Latvijā rīkotu literārus un citus kultūras pasākumus;
Sekmētu frankofoniju Latvijā.

Biedrības vadīšana uzticēta tās valdes locekļiem, par kuriem lielā vienprātība sapulce apstiprināja mākslas zinātnieci Helēnu Demakovu, latviešu mākslas vēsturnieku, heraldikas, mākslas un arhitektūras pieminekļu restaurēšanas speciālistu, gleznotāju un Triju zvaigžņu ordeņa kavalieri Imantu Lancmani, kā arī rakstnieku un publicistu Nilu Saksu.

Starp biedrības dibinātājiem ir filozofs Uldis Tīrons, Marsela Prusta darbu tulkotāja Inga Mickeviča, redaktors un ¼ Satori vadītājs Reinis Tukišs, filozofe Māra Rubene un citi frankofonijā un Marsela Prusta daiļradē ieinteresēti cilvēki.

Franču novelists, kritiķis un esejists Marsels Prusts (Valentin Louis Georges Eugène Marcel Proust) pasaulē nāca 1871. gada 10. jūlijā un mūžībā devās 1922. gada 18. novembrī. Viņa monumentālais darbs „Zudušo laiku meklējot" (À la recherche du temps perdu) rindojams starp pasaules mākslas dižākajām liecībām cilvēka gara varenībai un rakstītā vārda brīnumam.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV