Svētdiena, 28.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Terēze, Gundega;

Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs piedāvā lekciju ciklu "Piektdien piecos"

Sandra Zobena, 13.10.2010. 16:36 | komentāri (1)

Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs piedāvā lekciju ciklu "Piektdien piecos", kas veltīts 19./20. gadsimta mijas mākslas un literatūras studijām.
Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs piedāvā lekciju ciklu "Piektdien piecos"

Katra mēneša pirmajā un trešajā piektdienā plkst. 17.00 ikviens interesents ir aicināts uz lekcijām, kuru mērķis ir dziļāk iepazīt 19./20. gs. mijas stilistiski daudzveidīgo kultūras un mākslas ainu Latvijā, skatot to caur izcilu tā laika kultūras darbinieku personības un daiļrades aspektiem. Lekcijas lasīs muzeja speciālisti.

15. oktobrī plkst. 17.00 notiks lekcija „Daba Rūdolfa Blaumaņa dzīvē un literārajos darbos". Lekciju lasīs Līga Kļaviņa.

Arvīds Blaumanis, rakstot atmiņas par savu brāli Rūdolfu, iesāk ar pašām pirmajām un spilgtākajām: „Rūdolfs mīlēja dabu – dzīvo un nedzīvo. Vienkāršas lauku puķes, kokus, krūmus, putnus, zaķus, vāveres utt."
Rudens Blaumanim bija tīkamākais gadalaiks. Daba bija ikdienas vērojumu objekts, kas palīdzēja vēlāk literārajā darbā. Blaumanis rūpīgi aprakstījis tik pierastās dabas parādības – lietu, sniegu, negaisu, putnu atlidošanu pavasarī, puķu uzziedēšanu – visus tos daudzveidīgos procesus, kas pavada lauku cilvēka sadzīvi.
Kārlis Skalbe atzīst: „Es nezinu cilvēka, kas tā spētu iejusties otra liktenī un dzīvot līdzi cita priekiem un bēdām kā Blaumanis. Varbūt te slēpās viņa mākslinieka būtība." Un līdz smalkākajām zīmēm viņš tāpat izjuta dabu un izdzīvoja to gadalaiku ritumā.

Ieejas maksa – Ls 1,00; skolēniem, studentiem un pensionāriem – Ls 0,70.
Biļetē iekļauts muzeja pastāvīgās ekspozīcijas un izstādes „Četri elementi" apmeklējums (pirms lekcijas sākuma).

Lekciju cikla programma līdz decembrim:

5. novembris
Fotogrāfija Latvijas mākslā 19./20. gs. mijā un Jaņa Rozentāla daiļradē. D. Vosa.

19. novembris
Latviešu teātra zvaigzne Dace Akmentiņa. L. Kļaviņa.

3. decembris
Simbolisms 19/20. gs. mijas tēlotāja mākslā un tā izpausmes Jaņa Rozentāla glezniecībā. D. Vosa.

17. decembris
Rūdolfa Blaumaņa laikabiedri – jaunie talanti Antons Austriņš, Kārlis Skalbe un Emilis Melngailis. L. Kļaviņa.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV