Otrdiena, 07.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Henrijs, Jete, Henriete;

Jāņa Akuratera muzejā notiks Rūdolfam Blaumanim veltīts sarīkojums

Sandra Zobena, 19.10.2010. 13:55

Jāņa Akuratera muzeja tradīcija ir veidot izstādes un akcijas par cilvēkiem, kas dzejniekam bija būtiski, ar kuriem viņš bija cieši saistīts, piemēram, Jānis Jaunsudrabiņš, Edvarts Virza, Jānis Ziemeļnieks, Henriks Ibsens, Knuts Hamsuns u.c. Jāņa Akuratera dialogs ar laikabiedriem vienlaikus palīdz atklāt, precīzāk definēt katram autoram raksturīgo un īpatno un ieraudzīt laikmetu tā kopainā, pretrunīguma dažādībā.

Viens no īpašiem cilvēkiem Akuratera dzīvē bija Rūdolfs Blaumanis. Dzejnieku saistīja Blaumaņa drāmas un noveles. 1908. gadā, kad Norvēģijas Nacionālā teātra direktors Vilhelms Krāgs jautāja Jānim Akurateram, vai latviešiem ir slavens teātris un dramaturgi, uz pirmo jautājumu viņam nācās atbildēt piemelojot, bet uz otro viņš ar lepnumu varēja atbildēt „kaut vienu patiesu vārdu – Blaumanis". Rakstot par Rūdolfu Blaumani latviešu teātrī, Akuraters secina: „Īstus latviešus ne tikai tēlā, bet arī savā elpā pirmais ir vedis uz mūsu skatuves Blaumanis. Ar kādu iekšķīgu pārliecību un patiesību!" Arī veidojot savas lugas, Akuraters iedvesmojies no Blaumaņa dramaturģijas principiem. Sava rakstāmgalda atvilktnē kā īpašu relikviju viņš visu mūžu glabāja Rūdolfa Blaumaņa vēstules.

Muzejpedagoģiskā programma/akcija „Uzspēlēsim Blaumani jeb Blaumanis Akuratera atvilktnē" iecerēta, lai meklētu paralēles un krustpunktus, literārās, mākslinieciskās un bībeliskās līdzības Blaumaņa darbos un pasaules izcilāko dramaturgu Viljama Šekspīra, Antona Čehova, Semjuela Beketa daiļradē, lai veidotu padziļinātu izpratni par Blaumaņa lugu un noveļu nozīmīgumu pasaules literatūras kontekstā.

Programmas ietvaros ir izveidota Rūdolfa Blaumaņa dramaturģijas analīzes laboratorija jeb nosacīts Melnais kabinets, kurā notiek seansi:
Nāves ēnā – psihoanalītiska darbības skice ar/uz ledusgabala;
Indrāni caur Bībeles un Šekspīra prizmu.

Spēles seansos skatītāju nav. VISI ir skatītāji un darbojošās personas vienlaikus. Un ir Spēles Maģistrs, režisors un scenogrāfs Viktors Jansons, kurš vada norisi tukšā telpā – Melnajā kabinetā, ar vai bez priekšmetiem, ar skaņu, troksni, kustību.
Viens no spēles paņēmieniem ir likt nolasīt Blaumaņa iekodētās semiotiskās zīmes, zīmju sistēmas novelē „Nāves ēnā" un lugā „Indrāni". Otrs – izmantojot iztēli, fantāziju, visu savu ķermeni kā antropoloģisku mehānismu, dot iespēju apmeklētājam iejusties Blaumaņa izveidotajā dramaturģiskās spēles situācijā.

Pirmais seanss – 2010. gada 20. oktobrī plkst. 12.00 Jāņa Akuratera muzejā, Ojāra Vācieša ielā 6a. Seansa ilgums 1 stunda un 53 minūtes.

Lai pilnvērtīgi piedalītos Spēles Maģistra Viktora Jansona vadītajos seansos, lūgums iepriekš izlasīt Rūdolfa Blaumaņa darbus: „Nāves ēnā", „Indrāni" un „Pazudušais dēls".

Ieejas maksa: Ls 3,00; skolēniem, studentiem, pensionāriem – Ls 1,00

Iepriekšēja pieteikšanās un biļešu rezervēšana uz seansiem pa tālruni 26703293 (Maira Valtere, programmas kuratore) vai e-pastu: akuraters@memorialiemuzeji.lv vai akuratera.muz@inbox.lv

Seansu norises laiks
Nāves ēnā
20. oktobrī plkst. 12.00
21. oktobrī plkst. 13.00
22. un 27. oktobrī plkst. 11.00
3. novembrī plkst. 18.00
4. un 5. novembrī plkst. 12.00 un 15.00
24. novembrī plkst. 18.00
25. un 26. novembrī plkst. 12.00 un 15.00
Indrāni
10. novembrī plkst. 18.00
11. un 12. novembrī plkst. 12.00 un 15.00
1. decembrī plkst. 18.00
2. un 3. decembrī plkst. 12.00 un 15.00

Programmu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV