Otrdiena, 30.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Liāna, Lilija, Alta;

Bibliotēkas aicina uz Sarunu par Ziemeļu teikām

Gunta Saule, 05.11.2010. 10:37

RCB Svešvalodu bibliotēka (Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 5, Kongresu namā) 8.novembrī plkst. 18.00 un Ķekavas bibliotēka 10.novembrī plkst. 17.00 aicina uz Sarunu par Ziemeļu teikām - par tuvo un līdzīgo ziemeļu tautu, skandināvu, latviešu un senbaltu teikniecībā – par Rūnām un citām zīmēm, par Odīnu, Freiju, Baldru,... par Nornām, kraukļiem, milzeņiem, rūķiem, vilkiem...
Bibliotēkas aicina uz Sarunu par Ziemeļu teikām

Ikgadu rudenī novembŗa otrā nedēļa ir Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļa. Tā sākusies pirms trīspadsmit gadiem Ziemeļvalstīs – Zviedrijā, Norvēģijā, Somijā, Islandē, tā notiek Fēru salās un Grenlandē, tad, jau pēc gada, pārceļojusi pāri Baltijas jūŗai un kļuvusi tuva arī Baltijas valstu, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ļaudīm. Un kā lai nekļūtu tuvs tas, kas mums tik dabisks. Kad mūsu zemi pārstaigā lietaini un miglaini rīti un vakari, kad kokiem lapas jau nobirušas un visapkārt dabā iestājas arvien tumšāki rudens vakari un arvien vēlāk rīta pusē Saule top redzama, ja tā vispār izlien no mākoņu segām, kad sniega gaismas baltums vēl kavējas debesīs, mums taču šķiet tik pašsaprotami un omulīgi vakaros sanākt kopā, apsēsties draudzīgā pulciņā sveču gaismā un lasīt senus stāstus, pasakas, romānus, kādu dzeju vai teiku – un dalīties pieredzē un domās par lasīto, risināt pašiem savu stāstu un pieredzes pavedienu.

Ziemeļu bibliotēku nedēļai raksturīgais ir kāda noteikta lielā gada tēma un kāda noteikta literāra darba vai tā fragmenta lasīšana. Ikgadu novembŗa otrās nedēļas pirmdienas pievakarē daudzās Ziemeļvalstu un Baltijas valstu bibliotēkās ļaudis sanāk kopā un lasa vienu un to pašu. Latvijā viens lasīšanas vakars jau sen pārvērties un izpleties no viena Krēslas stundas un viena Rītausmas lasījuma nedēļas gaŗumā. Ziemeļu bibliotēku nedēļas ietvaros notiek literatūras izstādes, konkursi, zīmēšanas, veidošanas, muzicēšanas un vēl citu daudzveidīgu radošu izpausmju jaunrade un gada tēmas pilnvērtīga izzināšana neizstāstāmā plašumā.

Šīgada lielā tēma ir Teiksmainie Ziemeļi. Krēslas stundās lasām nelielu fragmentu no Zintnieces pareģojuma (Völuspá) - Senās Eddas dzejojuma. Rītausmas stundās pusaudži lasīs Lēnes Koberbēlas Kauninātājas meitas fragmentu, savukārt mazie bērni darbosies ar Lācēna Illes piedzīvojumu izzināšanu. Dažviet domās par Kārļa Skalbes „Kā es braucu Ziemeļmeitas lūkoties ...", jo K.Skalbe ir ne tikai ar Ziemeļvalstīm cieši saistīts rakstnieks, bet arīdzan šīgada jubilārs.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV