Piektdiena, 03.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Uvis, Gints;

Tiks atklāta Aigara Bikšes dokumentālās tēlniecības kolekcija "Laiks izglābs vēsturi"

Māksla XO galerija, 16.11.2010. 15:42

No 18. novembra līdz 14. decembrim "Māksla XO " galerijā būs apskatāma Aigara Bikšes dokumentālās tēlniecības kolekcija "Laiks izglābs vēsturi" un Māra Bērziņa stāsti.

Izstādi veido astoņi tēlnieka Aigara Bikšes reālistiski veidoti skulpturāli darbi no bronzas, koka un akrila. Bronzas tēlniecības darbi ir atlieti Ķīnā, Šanhajas mākslas lējumu darbnīcā.

Visi sērijas darbi ir it kā pamesti pirms to pabeigšanas. Līdz galam nav uzveidotas vai iztrūkst to detaļas, vai arī figūras atrodas kādā tēla transformācijas starpstadijā. Atmiņas, kas izirst un transformējās. Veidojuma reālistiskā valoda un tēma piesaka pretenziju uz dokumentālo vēstījumu. Vēsture, tāpat kā pagātne, nepastāv - tie ir mīti. Visos sērijas darbos dažādos „ticamības" līmeņos tiek izstāstīti vienlīdz neticami stāsti, kuriem ticēt vai neticēt ļauj vai liek mūsu izglītība, kultūra..... Nepabeigtie darbi uzrāda laika un vērtību izmaiņas. Varbūt skulptūras ir pamestas, jo kādam tās vairs nebija svarīgi pabeigt? Nosaukumos un tēmās ietvertie sižeti veido nosacījumus ar kuriem skatītājs kā laikam un vērtībām piesaistīts objekts tiek konfrontēts ar pagātnes ZĪMOLU, kuru ar skatītāju saista viņa personiskā pieredze, atmiņa, mīti.

Aigara Bikšes skulpturālos darbus papildinās Māra Bērziņa stāsti un ekspozīcija tiks apkopota grāmatā, kuru izdos Dienas mediji.

Attēlā: Aigars Bikše. "Latviešu sarkanais strēlnieks piecas minūtes pirms aviācijas bumbas sprādziena". Bronza. 67 x 32 x58 cm

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV