Piektdiena, 03.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Uvis, Gints;

Bērnu grāmata visiem, kas skatās mākoņos

Zane Jauja, 06.12.2010. 12:14

Izdevniecības “liels un mazs” izdotā dzejnieka Jura Kronberga un mākslinieces Anetes Meleces „Mākoņu grāmata” domāta gan mazākiem, gan lielākiem bērniem.

„Ko mākonis domā savā ozona somā?" Mūžīgais dzejnieku iedvesmas avots – mākoņu vērojums un meteorologu dotā mākoņu klasifikācija „Mākoņu grāmatas" dzejoļos un ilustrācijās izvēršas brīvā, zobgalīgā fantazēšanā. Dzejoļi rāda mākoņu apdzīvoto pasauli, mākoņu „sabiedrību" ar saviem paradumiem, raksturiem, profesijām – citādu un jocīgu, tomēr ļoti līdzīgu cilvēku pasaulei. Turklāt mākoņi interesējas par mums, par to, kas notiek lejā uz zemes.

Grāmatu ilustrējusi māksliniece Anete Melece, kas grāmatu mākslā ienāca ar Mairas Dobeles grāmatu „Nepareizas dzīves skola" un saņēma par šo darbu Tallinas Ilustrāciju triennāles Goda diplomu. Ilustrācijas veidotas kā mākoņpētnieka piezīmes – ar omulīgiem dažādu mākoņu portretiem, laika ziņām, mākoņos saskatītām ainām un vizuālām asprātībām. Arī lasītājam dota iespēja „Mākoņu grāmatā" krāt savus novērojumus.

Jura Kronberga dzejoļi uzrakstīti brīvajā pantā un ir radniecīgi tai Kronberga pieaugušiem domātās dzejas līnijai, kurā dzejnieks mēdz sapludināt poētisku fantāziju ar dabas un sabiedrības faktiem un racionālu analīzi. Grāmatā var izjust un saprast divas svarīgas lietas. Pirmkārt – cilvēku un mākoņu (dabas) ikdiena ir cieši saistīta. Otrkārt – viss, ko tu ieraugi, ir ļoti lielā mērā atkarīgs no tā, kā tu skaties, no tavas attieksmes. Tu pats esi mākoņu un arī cilvēku pasaules radītājs – jo pasauli veido tavas iztēles spējas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV