Piektdiena, 10.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Maija, Paija;

Izdodot ironisku dzejas krājumu, protestē pret latviešu dzeju

Ģirts Ozoliņš, 10.12.2010. 14:06

Šonedēļ izdevniecība "Zappa publishing" sadarbībā ar Brivamute.lv kultūras nodaļu un AS Valmieras piens izdod četru autoru – Pidragora, Herpes, Dr.Maizes un Melones dzejas krājumu „Praktiskā dzeja" – parodiju par mūsdienu dzejas tendencēm. Grāmatas vizuālo saturu veidojis pazīstamais lībiešu fotogrāfs Jānis Mednis.

Dzejas krājums sastāv no 21 tematiskas nodaļas, piemēram, Dzeja par darbu, Hokeja dzeja, Dzeja par seksu utt.

„Praktiskā dzeja" grāmatnīcās būs nopērkama, sākot ar 13.decembri. Interesenti aicināti uz grāmatas prezentāciju un dzejas improvizācijas izrādi otrdien, 14.decembrī, 17.00 Vecrīgā, teātrī-klubā "Hamlets", Jāņa sēta 5.

Pidragors (Jānis Liksts, Brivamute.lv) par grāmatu stāsta: „„Praktiskā dzeja" ir pikets pret snobismu dzejā. Pēters Brūveris intervijā Latvijas Avīzei, manuprāt, precīzi definējis latviešu dzejdaru elites attieksmi pret savu lasītāju – „Patlaban tā saucamo dzeju lielajiem, lai cik tā arī būtu laba, lielie vispār nespēj uztvert. Nav tajā virzienā izglītoti un slinkums piepūlēties."

Auto ražotājs Fuji Heavy Industries (SUBARU) deviņdesmito gadu sākumā radīja modeli SVX, ko daudzi nozares eksperti atzinuši par izcilu, ģeniālu, novatorisku auto. Pircēji to nenovērtēja un SVX kompānijai nesa zaudējumus. Vai SUBARU pārstāvji kaut reizi savus (ne)pircējus ir nosaukuši par idiotiem?

Latvietis ir izcils literatūras klients – izglītots un gatavs uzklausīt. Ikvienā mājā plaukti lūst zem mūsu smagsvariem. Ziedonis joprojām grāmatnīcās iet uz urrā. Ar lasītāju ir jārunā vienā valodā. Ja latvju dzejnieki steidzami nesāks dzīvot starp cilvēkiem un izdevēji nepārstās sūknēt naudu no Kultūrkapitāla fonda, viss beigsies ar Jāņa Rokpeļņa vārdā nosauktas pirmās apmetnes izveidi uz Marsa.

„Praktiskās dzejas" rakstīšana mums visiem ir sagādājusi milzum daudz dzīvnieciska prieka. Tas arī ir būtiskākais, ko vēlos teikt par šo grāmatu. Tālāk runāsiet jūs."

Inspiration
Meklējiet loģiku
Ēzopa fabulās
Ekseļa tabulās
Vecos babuļos
Pirmatnējos rāpuļos
Meža sabuļos
Bērnus kāpostos
Nu, nu, man jau sāk jukt
Iepist pa muti dzejniekam
Un projām mukt

xxx
Ikviens var būt dzejnieks, ikkatrs to prot -
Vārdus dzejrindās plūstošās sakārtot.
Tev jāteic ir teikums ar atskaņas frāzi,
Un vajag, lai ir ritms un nav stulbību.

Rīgas elpa
Tikai Rīga! Tikai Dinamo!
Līdzjutēju pūļi sauc.
Pagaidiet, nesteidzieties
Mums vēl visa kā te ir daudz.

Tikai uz Hermani, tikai uz jauno
Tikai restorāns, tikai pa glauno
Tikai seksu, tikai bez mīlas
Vīnus no Spānijas, tikai ne Čīles
Tikai noguris, tikai no visa
Tikai masāžu, tikai Larisa

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV