Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Valmierā norisināsies vairāki barikāžu aizstāvju atceres dienai veltīti pasākumi

Elīna Neimane, 14.01.2011. 09:48

Šā gada janvārī aprit 20 gadi kopš Latvijas Tautas frontes organizētajām barikādēm, kurās piedalījās Latvijas neatkarības aizstāvji no visiem republikas novadiem. Arī Valmierā notiks vairāki barikāžu 20.gadadienas atcerei veltīti pasākumi.

20.janvārī plkst. 16 Valmieras muzeja pagalmā norisināsies barikāžu piemiņas pasākums. Valmieras muzejs aicina ikvienu interesentu pulcēties pie ugunskura ar dziesmām, sarunām, kopējām atmiņām un karstu tēju. Muzeja Izstāžu namā būs apskatāma ceļojošā izstāde „Barikādes pieminot", kā arī slīdrāde par barikāžu notikumiem. No 20. janvāra līdz 1.martam Valmieras muzejs piedāvās Valmieras pilsētas un apkārtējo novadu vispārizglītojošo iestāžu un arodvidusskolu audzēkņiem izglītojošo programmu „Pa Barikāžu ceļu".

Vairāki pasākumi norisināsies arī pilsētas izglītības iestādēs. 19.janvārī Valmieras 5.vidusskolā notiks 1991.gada barikāžu notikumu atcerei veltīts svinīgs pasākums, kurā piedalīsies pilsētas skolu jaunieši. Pasākumu organizē Valmieras 5.vidusskolas Skolēnu dome sadarbībā ar Izglītības pārvaldi un Valmieras muzeju. Atceres pasākumā būs muzeja vēsturnieku stāstījums un sagatavotā slīdrāde par barikāžu laika notikumiem, kā arī muzikāli priekšnesumi. Jaunieši kopīgi veidos tematiskas kolāžas un pie improvizēta ugunskura ar dziesmām godinās barikāžu veterānus. 20.janvāra rītā katrā klasē notiks atceres brīdis, un 9.-12.klašu skolēni skatīsies LTV piedāvāto dokumentālo filmu „Dūmu deja debesīs".

Valmieras Valsts ģimnāzija jau 12.janvārī norisinājās pasākums „Atceroties un pieminot barikāžu laiku", kurā uz tikšanos pulcējās Valmieras pilsētas un apkārtējo novadu skolu vēstures skolotāji, novadpētniecības darba organizatori un barikāžu dalībnieki. Pasākuma ietvaros notika atceres brīdis un svecīšu aizdegšana pie barikāžu piemiņas akmens. Skolas muzejā tika atklāta izstāde par 1991. gada barikādēm Rīgā, savukārt skolas zālē bija iespēja tikties ar barikāžu dalībniekiem, klausīties atmiņu stāstījumus, dziesmas un dzejas lasījumus. Valmieras Valsts ģimnāzijas skolēnu delegācija devās arī uz Rīgu, lai piedalītos izstādes atklāšanā Rīgas Doma baznīcā. 18. janvārī 9. un 12. klašu skolēniem audzināšanas stundu laikā būs iespēja tikties ar barikāžu dalībniekiem, savukārt 19. un 20. janvārī vēstures stundās skolēniem tiks demonstrētas dokumentālās filmas „Dūmu deja debesīs" un „Uzvarai nolemtie".

Arī Valmieras Viestura vidusskolā norisināsies barikāžu atceres nedēļa. 17.janvārī skolā notiks Ziemeļlatvijas Kameransambļa veltījuma koncerts, savukārt 18.janvārī skolēniem būs iespēja tikties ar 1991.gada barikāžu dalībniekiem – skolas darbiniekiem, absolventiem, vecākiem un vecvecākiem. 20.janvārī arī Valmieras Viestura vidusskolā notiks vienotā vēstures stunda, kurā skolēniem būs iespēja vērot Valsts prezidenta Valda Zatlera svinīgo uzrunu un filmu „Dūmu deja debesīs".

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV