Trešdiena, 15.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sofija, Taiga, Airita, Arita;

Kārļa Sausnīša 100. jubilejā tiks izdota satīriķa darbu izlase

Andris Ruģēns, 24.01.2011. 10:35

Šogad 25. janvārī žurnālistam, dzejniekam un satīriķim Pēterim Ēterim (īstajā vārdā Kārlim Sausnītim) aprit 100 gadu. Atzīmējot šo jubileju, izdevniecība "Humora institūts" ar Kārļa Sausnīša brāļadēla Ata Sausnīša gādību ir laidusi klajā satīriķa darbu izlasi – "Brūtgāns krāsnī!", kurā ir apkopoti labākie autora darbi. Grāmatu sastādījis Andris Ruģēns.
Kārļa Sausnīša 100. jubilejā tiks izdota satīriķa darbu izlase

Līdzīgi kā savulaik J.Dreslers radīja virkni tēlu – Sprukstiņu, Jefiņu, Slīmestu – kuri ar laiku folklorizējās, arī Kārlim Sausnītim izdevās radīt savu personāžu – Jūli Mūli, ar mākslinieces Mirdzas Ramanes neaizmirstamo vizuālo ietērpu. Šis tēls bija pazīstams ikvienam, kas vien prata lasīt latviešu valodā vai skatījās Latvijas televīziju. Vēlāk Jūlim Mūlim pievienojās M. Ramanes garabērns – Hugo Diegs un abi stilīgie draugi uzjautrināja lasītāju un skatītāju, liekot pasmaidīt par tādām mūsu pašu un laikabiedru īpašībām kā liekulība, skaudība, aprobežotība, mantrausība, klanīšanās svešiem vizuļiem – īpašībām, kuras bija aktuālas ne tikai toreiz – vēl jo vairāk tās nomāc mūs šodien...

Bet grāmata ir ne tikai par Jūli Mūli un satīriskiem vai humora cauraustiem tēlojumiem ar sulīgiem tipāžiem uz padomjlaika fona. Vērīgam lasītājam būs pamanāma arī cita Kārļa Sausnīša radošā šķautne – mīlestība uz dabu, lirisks pieskāriens ar slēptu iekšēju smeldzi, un autora labestīgais skatījums uz cilvēkiem, attēlojot arī to negatīvās puses un nepilnības.

Tieši Kārļa Sausnīša 100. dzimšanas dienā, 25. janvārī plkst. 15.30 notiks grāmatas "Brūtgāns krāsnī!" atvēršanas svētki Latvijas Nacionālā teātra Baltajā zālē. Pasākumu vadīs žurnālists un publicists Ēriks Hānbergs, un fragmentus no jubilejas grāmatas lasīs Nacionālā teātra aktieri Voldemārs Šoriņš un Zigurds Neimanis.

Pasākums tiek organizēts sadarbībā ar Apgādu Zvaigzne ABC.

Grāmata "Brūtgāns krāsnī!" būs nopērkama Zvaigznes grāmatnīcās.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV