Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Liepājas muzejs aicina iepazīties ar Sveču dienas tradīciju

Astra Dzērve, 02.02.2011. 14:42

Februārī Liepājas muzejs aicina bērnudārzu un skolu audzēkņus apmeklēt gaismai veltītu nodarbību, lai uzzinātu, kādus gaismas avotus cilvēki lietojuši agrāk, iepazītos ar sveču dienas tradīcijām un kopīgi izveidot katram savu bišu vaska sveci.
Liepājas muzejs aicina iepazīties ar Sveču dienas tradīciju

Februārī, sveču mēnesī, atzīmējam Sveču dienu jeb, kā mūsu senči teiktu, Sveceni, Svecaini, Grabenīcu, Vēja dienu vai Govju dienu. Saskaņā ar tradicionālo dzīves kārtību, februārī lēja sveces, ko lietoja apgaismojumam visa gada garumā. Tumšākajā gada laikā viesiem būs iespēja uzzināt par gaismas iegūšanas veidiem cauri gadsimtiem un iepazīties ar muzeja ekspozīcijā redzamajiem gaismekļiem.

Senos laikos, kad cilvēkiem nebija nekādu apgaismošanas ierīču, daudzi darbi, kā lopu kopšana, rokdarbu darināšana, ziemā noritēja tumsā. Rijas apgaismoja krāsns bedres, bet piedarbos rīkoja īpašus ceplīšus uz akmens mūra pamata, kur kūra nelielu uguni un dedzināja smalku sveķu malciņu. Apstākļi uzlabojās, kad radās ideja par sveču liešanu - istabās skalu gaismu nomainīja sveces.

Nodarbības dalībnieki uzzinās, ka Sveču dienā, tāpat kā katros svētkos, godos, darba un atpūtas brīžos, bija savas dziesmas, rotaļas un paražas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV