Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Valmieras muzejā svinēs Meteņus

Elīna Neimane, 03.02.2011. 13:55

Laikā, kad īsās ziemas dienas sāk stiepties garākas, kad laiks sāk griezties uz pavasara pusi, latvieši svin Meteņus. 11.februārī plkst. 11 arī Valmieras muzejā ar dažādām aktivitātēm notiks Meteņu svinēšana. Pasākumā piedalīsies Valmieras 5. vidusskolas folkloras kopa „Sudmaliņas", Valkas bērnu un jaunatnes centra „Mice" folkloras kopa „Vainadziņš", Ērģemes pamatskolas folkloras kopa „Rikanda", Kārķu pamatskolas folkloras kopa, Ēveles pamatskolas folkloras kopa „Ēvele", Mūrmuižas pirmsskolas izglītības iestādes folkloras kopa „Pasaciņa" un Rankas pamatskolas folkloras kopa.

Kā informē Valmieras muzeja izstāžu un pasākumu nodaļas vadītāja Guna Medne, katra folkloras kopa rādīs interesantu un asprātīgu priekšnesumu, kas saistīts ar Meteņiem un to svinēšanu. „Visi kopā iedegsim Saulgriežu ugunskuru, veiksim dažādus Saulgriežu rituālus ar ziedojumiem, zīlēšanu ugunskurā, raganu mēļu siešanu. Būs kopīgais auglības jeb steberdancis. Un, kā jau kārtīgos Meteņos pieklājas, pati galvenā izdarība būs vizināšanās no kalna, jo Meteņos, kā labas ražas priekšnoteikums, ir laišanās ar ragaviņām. Pasākumu ar koncertu kuplinās Ērģemes folkloras kopa „Mežābele" Artas Šomases vadībā," stāsta Guna Medne.

Pasākumā vēl pēdējo reizi tiks uzvilktas maskas, kas tika vilktas, ejot ķekatās. Valmieras Pārtikas ražotāju vidusskolas pasniedzēji un audzēkņi vārīs arī īpašu Meteņu zupu.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV