Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs aicina uz „Sarunu muzejā" ar Daci Lambergu

Natālija Sujunšalijeva, 08.02.2011. 13:01

20. februārī plkst. 15.00 Latvijas Nacionālais mākslas muzejs aicina uz „Sarunu muzejā" ar izstādes „Krāsa. Sarkanā" kuratori, mākslas zinātnieci Dr. art. Daci Lambergu. Tikšanās notiks LNMM Baltajā zālē (K. Valdemāra ielā 10a, Rīgā).
Latvijas Nacionālais mākslas muzejs aicina uz „Sarunu muzejā" ar Daci Lambergu

Glezniecība bez krāsas nav iedomājama. Izstādes mērķis ir parādīt sarkanās krāsas fenomena daudzveidību, to izceļot gan kā glezniecisku akcentu, gan kā reliģisku vai politisku simbolu no Dievmātes tēla līdz revolucionāram patosam, no portreta līdz ainavai, no glezniecības līdz fotomākslai.

Sarkanā kopā ar zilo un dzelteno ir viena no trīm pamatkrāsām – emocionāli ārkārtīgi spēcīga un uzmanību piesaistoša. Sarkanā ir asins un dzīvības krāsa. Tā asociējas ar uguni, brīdinājumu un trauksmi, tā uzbudina, pastiprina troksni un karstumu. Sarkanais raksturo prieku, kaislību un mīlestību, taču arī agresiju un naidu.

Par šiem un daudziem citiem sarkanās krāsas semantiskajiem un filozofiskajiem aspektiem stāstīs izstādes kuratore Dace Lamberga kārtējā „Sarunā muzejā", izceļot būtiskāko katrā no ekspozīcijas tematiskajām sadaļām. Ekskursijas laikā skatītāji uzzinās par sarkanās krāsas vēsturisko izmantošanas pieredzi folklorā, heraldikā, politikā un mākslā, atklājot tās būtību un nozīmību.

Nāciet, skatiet, apbrīnojiet, salīdziniet, uzdodiet jautājumus, veidojiet un izsakiet savu viedokli! Aicināti visi! Mēs Jūs gaidām!

Plašāk par izstādi lasiet LNMM mājas lapā:

http://www.lnmm.lv/lv/lnmm/info/visit/exhibition/2011/kraasa-sarkanaa/.

Izstādi iespējams apmeklēt līdz 27. martam.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV