Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Amandas Aizpurietes autorvakars Saules muzejā

Agita Draguna, 09.02.2011. 10:00

15. februārī plkst. 18:00 Saules muzeja pagrabiņā Rīgā, Kungu ielā 1 (ieeja no Rātslaukuma) uz dzejas autorvakaru ielūdz Amanda Aizpuriete.
Amandas Aizpurietes autorvakars Saules muzejā

Kopš pagājušā rudens dzejoļi, kas bija lasāmi arī viņas interneta dienasgrāmatā, savā izteiksmē kļuva arvien lakoniskāki, arvien klajāki un eksistenciālāki, tuvojoties arvien pilnīgākam minimālismam:

"cik skaists ir tas
ko pateikt neprotu"

Tieši ar jaunākajiem, nepublicētajiem dzejoļiem Amanda apsolījusi dalīties arī ar klausītājiem:

„..šonakt biju zaļš putns
viju ligzdu pamestā dārzā starp mežonīgiem avenājiem
man likās, ka no krūma nobirusi vēlīna oga
bet tas bija sarkana zīmuļa galiņš
un agrais sniegs izrādījās izžulgusi papīra lapa
uz kuras reiz ticis dzejots
tad sapratu, ka reiz jau gulēju šajā dārzā
tikai toreiz nebiju putns un nebiju viena
avenājstīgas dzelksnis iedūrās krūtīs
uz agrā papīra sniega nopilēja mana zaļā asins"

Amanda Aizpuriete dzimusi 28.03.1956. Jūrmalā, publicējusi 11 dzejoļu krājumus („Nāks dārzā māte" (1980), "Kāpu iela" (1986), " Bābeles nomalē" (1998), "Sārtu baložu bars" (1999), "Viršu debesīs" (2003), "Vēstuļu vējš" (2004), „Krēsla tevi mīl" (2005), "Sena tikšanās vieta" (2008) u.c.) un vienu romānu, darbu tulkojumi izdoti grāmatās Vācijā, Somijā, Zviedrijā, Lietuvā, daudz publikāciju ārzemju antoloģijās un preses izdevumos. Tulko un atdzejo no angļu, vācu, krievu, ukraiņu valodām. Vadījusi divas Rakstnieku savienības Dzejas meistardarbnīcas, strādājusi par redaktori laikrakstā „Kultūras Forums" (2009 – 2010).

Par vakara muzikālo gaisotni gādās Lotte Vilma Vītiņa.

Pasākumu rīko Austras biedrība, folkmūziķu organizācija, sadarbībā ar Saules muzeju, kura kolekcijā ir ap 400 saules skulptūru no dažādām pasaules malām. Aicināti visi interesenti. Dzejas vakari muzejā notiek katru otrdienu – 22. februārī paredzēti februārī dzimušo dzejnieku lasījumi.

Bet trešdienās muzejā plkst. 18:00 klausītājus ielūdz dziesminieki. Pēc pasākumiem neliela parunāšanās. Silta tēja garantēta, groziņi vienmēr gaidīti.

Ieeja brīva, ziedojumi brīvprātīgi.

Foto: Amanda Aizpuriete, autors Ojārs Lūsis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV